Stránky

nedeľa 27. apríla 2014

On my wishlist *37




Meme má na svedomí Book Chick City. Každý týždeň uverejním jednu kihu, ktorúchcem mať na svojej poličke, alebo si je prečítať. Môžu to byť knihy staré, nové, očakávané...Proste knihy.

Obálky sú neskutočné, no príbeh mi príde o niečo slabší. Musím však povedať že tretia časť sa konečne rozbehla a je možnosť, že sériu ešte budem milovať :3

Astesia

sobota 26. apríla 2014

Zore

Autor: Alexandra Adorenettová
Názov:
Zore
Séria:
Záblesk
Diel:
Tretí
Pocity po dočítaní:
Konečne to skončilo!

Po skúsenosti s predchádzajúcim dielom som myslela, že k pokračovaniu sa nikdy nedostanem. Kniha bola však v zľave a žmurkala po mne z police. A keďže žmurkaniu kníh sa odolať nedá, tak som si ju kúpila. Veselo som začala čítať a zavrela knihu po troch kapitolách. Beth a Xavier sa vzali! Bez šiat, obleku, svedkov, hostí a prsteňov. Dievča ledva dospeje a tak si musí vziať hneď prvého chlapa, z ktorého je na mäkko. A tak si anjel vzal človeka a rozhneval nebesia.

Po ich rozhodnutí sa začne skrývanie pred „sedmičkou“ , čo je banda anjelov bojujúcich za spravodlivosť. Bethaniny súrodenci Gabriel a Ivy im neustále pomáhajú. Nepáči sa mi, že všetko o čo sa snažili na začiatku, teraz hodili za hlavu len koly Bethany. Nakoniec sa rozhodli, že sa prestanú a naši hlavný hrdinovia pôjdu na vysokú školu.

Prečo, no povedzte mi prečo, je to často tak, že keď autor nevie o čom má písať, tak tam nasilu narve scény zo školy. V tejto knihe je to úplné zbytočné, hlúpe, doslova priťaihnuté za vlasy. Nič sa tam aj tak nedialo a len to pridalo 80 strán trápenia navyše. A aby toho nebolo málo, na tej škole museli vystupovať ako brat a sestra, aby boli v utajení.

Občas sa tam nájdu aj napäté situácie, aj keď o akčnosti sa hovoriť nedá. Sú to chvíle kedy sa necukrujú a nesťažujú si na ťažký osud. Pri scéne, kde sa tam dokonca ukázal aj Lucifer, som to nevydržala a začala sa smiať. Po zistení, ako je to vlastne so Xavierom som ostala pobavená, prekvapená a znechutená zároveň, ale to už si prečítate sami. Nuž požehnané to dieťa...


Končí to tak, ako to je všetkým jasné už od prvej časti. Stále tvrdím že Bethany si nezaslúži byť anjel a je hrozná postava, tak ako aj celá séria. Sú iné a oveľa lepšie knihy s anjelskou tematikou. Knihu neodporúčam, ale ak chcete predsa len vedieť ako to končí, tak sa pustite do toho... 

Astesia




streda 16. apríla 2014

Päťdesiat odtieňov sivej

Autor: E. L. James
Názov: Päťdesiat odtieňov sivej
Séria: Päťdesiat odtieňov
Diel: Prvý
Pocity po dočítaní: Čo? To takto končí prvá časť? Wtf -_-

Ošiaľ! Presne to spôsobila veľmi často skloňovaná kniha Päťdesiat odtieňov sivej. Najprv som sa zaprisahávala, že po tom nikdy nesiahnem. Bála som sa bolesti a krutého sexu o ktorom sa hovorilo. Obavy boli zbytočné... Nič v zlom, ale aj ja mám lepšiu erotickú fantáziu ako autorka. Celkom sa čudujem aj prekladu názvu. Veď ono je to Fifty Shades of Grey, akože Christian Grey a nie ako sivá. Prečo to nenazvali Päťdesiat odtieňov Greya? Sú to odtiene jeho duše a nie sivej... Nuž, je to len detail, ktorý možno nikomu inému nepríde divný.

Nedá sa povedať, že dej knihy je prudko zaujímavý. Študentka + Milionár + Sex. Toto stačí ľuďom aby z diela padli na zadok. Pritom je to hrozne plytké. Slabé dialógy, nezaujímavé prostredie, hrdinovia taktiež nič moc. Celé sa to tiahne v jednej linke. Spoznajú sa, príde sex. Na chvíľu sú od seba, potom príde ona za ním, alebo on za ňou a majú sex. Snaží sa ju presvedčiť, aby mu podpísala dohodu a on si s ňou bude môcť robiť čokoľvek v jeho herni slúžiacej na dosiahnutie orgazmu. Pri opise prvého sexu, som takmer plakala od smiechu... K deju už ani nemám čo napísať, ono to totiž dej nemá! Keď sa tam konečne objavila malá zápletka, kniha sa skončila.

Slečna Steeleová je ako hlavná hrdinka strašná.Očividne nepotrebuje k životu nič iné len orgazmus. Keď je s Greyom, myslí na Greya a keď je bez Greya, myslí na Greya. Keby aspoň na jeho osobu, ale ona myslí len na ten sex. Podľa opisu má byť Christian Grey milionár posadnutý tvrdým sexom, so ženami nechodí, len sexuje a zahrňuje ich darčekmi a pozornosťou. Asi som mala zlý výtlačok knihy... Ten Christian o ktorom som čítala, nemal chrbtovú kosť, nebol sexi, mal traumu z detstva, ktorú si vybíjal sexom a aj to nie tvrdým. Jednoducho čakala som niečo úplne iné aspoň zápletku. Ale nie, aj keď sa ona vybrala cez pol Ameriky za mamou, tak on bol na druhý deň pri nej a už bol opäť v nej.

Na druhej strane je to veľmi ľahko čitateľné. Žiadne náročné dialógy, mozog môžete kľudne odložiť na poličku, potrebovať ho totiž nebudete a pri čítaní sa dá krásne oddýchnuť. Vadilo mi, že jedna žena dokázala muža za týždeň tak zmeniť. Nie je ani ničím výnimočná a on sa z ničoho nič kvôli nej zmenil o 180 stupňov. A okrem toho, Anastázia má zrejme duševnú poruchu, večne sa rozprávala so svojou vnútornou bohyňou a podvedomím. Všetci traja by sa mohli chytiť za ruky a odsťahovať sa kamsi ďaleko. Nie je normálne aby sa jedna veta opakovala v knihe aj stokrát...

Chápem, prečo je to taký fenomén, veď takmer žiadna žena pri čítaní neostane suchá a dá sa pri tom fakt uvolniť. Keby že mám knihu hodnotiť subjektívne, dám jej štyri vločky miestami som sa dokonca bavila a klamala by som ak by som tvrdila, že ma čítanie nevzrušovalo. Objektívne by som dala vločky dve. Kniha vám fakt do života nič nedá. Nakoniec som sa rozhodla pre tri vločky a pokračovanie si niekedy určite prečítam.

Astesia

streda 9. apríla 2014

Mrazivý bozk

Autor: Richelle Mead
Názov:
Mrazivý bozk
Séria:
Upírska akadémia
Diel:
Druhý
Pocity po dočítaní:
Fúuha, tak to bolo kruté…

Ako prvé mi pri sérii Upírska akadémia prídu na um obálky kníh. Som rada, že vydavateľstvo Slovart zvolilo túto červeno čiernu možnosť. Mrazivý bozk má na obálke vločku a tie ja mám veľmi rada.
Po hrôzostrašných udalostiach z prvého dielu, sa škola rozhodne všetkých morojov aj dampírov poslať zo školy preč. Lyžiarsky zájazd! To je miesto, kam všetci pôjdu. Najprv mi to prišlo hrozne divné, ale potom to bolo zaujímavé. Veľmi som sa nestotožnila s prostredím a do polky knihy som sa neuveriteľne nudila, no nakoniec sa dal dej do pohybu.

Veľmi mi chýbala Lissa. Áno bola v knihe, ale len veľmi málo. Lissu a jej priateľa Christiana som si neskutočne obľúbila. V mnohých veciach mi morojka pripomína mňa samú a bavilo ma keď reagovala na niektoré situácie presne tak, ako by som reagovala ja. Zato Rose je na môj vkus až príliš drzá, nevyspytateľná, mnohokrát nepríjemná, no na druhej strane je aj ochranárska a spravodlivá. Mne proste nesadla. Ľutovala som ju, keď sa tam objavila jej mama. Videli sa po toľkých rokoch, ale ten prístup. Obrovským tŕňom v zadku je pre mňa Dimitri. Nemám ho rada, myslí si že vie všetko najlepšie a povyšuje sa nad Rose. Pre mňa nie je ani len príťažlivý. Adrian! Ten keď sa v knihe vyskytol, tak som začala poskakovať na posteli. Hneď si ma získal.

Dejovo bola kniha zvláštna, najprv nuda, potom pár zaujímavostí z lyžiarskej chaty, potom opäť nuda, až kým sa Rose nerozhodla vziať veci do vlastných rúk. To teda bola jazda! Zhltla som to za chvíľočku a takmer sa dorevala. Strigoji sú hrozne krutý a strašidelný. Pre dosiahnutie svojho cieľa urobia čokoľvek. Veľmi sa mi páči, že moroji ovládajú silu nejakého živlu. Aj keď to doteraz veľmi nevyužívali, ukázalo sa, že aj v boji to je veľmi užitočné a nemusia sa vždy spoliehať len na ochranu dampírov, ale aj oni sami môžu priložiť ruku k dielu.


Kniha sa mi páčila. Mám rada upírov a tak som nemala žiadne výhrady. Len dúfam že autorka trošku ubrzdí tempo zabíjania ľudí v knihe. Dávam štyri vločky. A teším sa na pokračovanie.

Astesia


piatok 4. apríla 2014

Dokonalý Svět

Autor: Ally Condie
Názov: Dokonalý svět
Séria: Dokonalý pár
Diel: Tretí
Pocity po dočítaní: Aaach ukončila som ďalšiu sériu, pre mňa jednu z najlepších, aké kedy boli.

Séria Dokonalý pár sa zaradila medzi moje najobľúbenejšie série. Sú knihy, ktoré sa dotknú mojej duše a navždy tam zanechajú odkaz, tak ako táto. Je zaujímavé ako sa vyvinuli postavy a aj samotný dej, počas všetkých dielov. Na začiatku to bolo ako sladký román, v ktorom si dievča nevie vybrať, koho chce milovať a žije v dokonalom svete. Pokračovalo to bojom o prežitie a odhaleniami, ktoré dokonalosť pokrivili. Končí to úplným kolapsom, kde je vojna na spadnutie, spoločnosť je rozvrátená a láska všetkých len ťažko zachráni.

Cassia, Ky a Xander. Od začiatku sa snažia byť spolu, ale nedarí sa im to ani teraz. Cassia opäť triedi, Xander lieči ľudí zo všetkých síl a Ky pilotuje pre Kapitána. Áno, konečne som sa dozvedela, kto je ten  Kapitán o ktorom sa predtým rozprávalo. Hrdinom bráni v spoločnom nažívaní Spoločnosť , Vzbura, ktorú sa im konečne podarilo odhaliť a hnusný Mor, ktorý sa ľuďom zahryzáva do tiel, necháva ich nehybnými a pomaly pripraví o život. Oproti pokojnej prvej časti je to obrovský rozdiel a mnohokrát som sa bála o ich životy.

Autorka ma pustila do hlavy všetkých troch hlavných hrdinov, pretože kniha je opäť písaná raz z pohľadu jedného a raz druhého. Zbožňujem, keď ma príbeh núti premýšľať a postupne si spájať drobnosti zo všetkých častí, do jednej veľkolepej odpovede. Vždy som bola v napätí, dokázala sa vcítiť do hrdinov a ani chvíľu som sa nenudila, stránky sa otáčali samé a miestami som zadržiavala dych.

Na jednej strane Vzbura, na druhej Spoločnosť, navzájom infiltrované na toľko, že ľudia nevedia komu majú veriť. Ja som na tom bola rovnako, pripadalo mi to, že všetci chcú len moc a nehľadí sa pri spôsobe jej získavania na obyčajných ľudí. Ako môže pár ľudí zachrániť tisícky životov? Kto a prečo vlastne vytvoril Mor? Aká je vlastne pravda ohľadom tabliet (zelená, modrá, červená), ktoré Spoločnosť dávala ľuďom? Dokáže morovú pandémiu niekto prežiť? Dočkáme sa dokonalého sveta?


Klobúk dole pred autorkou a jej dokonalým nápadom. Viem že sa opakujem, ale séria je vážne perfektná. Odo mňa má zaslúžených 5 vločiek. Ďakujem za každú stranu, čo autorka stvorila, ja som z kníh nadšená. Nakoniec spomeniem aj rovnako úžasné obálky, na ktoré bolo pri čítaní radosť pozerať.

Astesia