Stránky

štvrtok 25. decembra 2014

Eleanor a Park

Autor: Rainbow Rowellová
Názov: Eleanor a Park
Pocity po dočítaní: Cítim sa podráždená.

Eleanor a Park, nenápadná kniha, ktorá uchvacuje čitateľov po celom svete. Eleanor ako ryšavé dievča, ktoré nepatrí medzi najštíhlejšie. Má otrasný život. Žije v malom domčeku s mamou, štyrmi súrodencami a nevlastným otcom, ktorý im už aj tak zo zlého života robí ešte horší. Nezapadá v škole, doma útočisko hľadať nemôže a celkovo je trošku mimo. Park ako Aziat žijúci v Amerike, malý, nevýrazný, túžiaci po mužnejšom tele, vodičáku a všetkých tých chlapčenských záležitostiach. Keď sa títo dvaja stretnú v autobuse, začne sa písať obyčajný príbeh priateľstva, ktorý v podaní Eleanor a Parka je neobyčajný.

Príbeh autorka zakomponovala do osemdesiatich rokov minulého storočia, čo je veľmi príjemná zmena oproti všetkým prudko moderným knihám, ktoré sú teraz v kurze. Kniha je plná hudby z tej doby a keď si nájdete čas na to, aby ste si skladby nahodili do Youtube zistíte, že sa k príbehu hodia a niektoré sú fakt kvalitné. Ďalšia téma, ktorú rozoberajú Eleanor s Parkom v autobuse, sú komiksy. Pri nich sa začne rodiť ich priateľstvo a je to milé, komiksy mám rada a hlavne X-MEN. V autobuse sa odohráva veľká časť príbehu, pretože stretávať sa inde by bolo pre ňu nebezpečné. Svojim počínaním by mohla nahnevať nevlastného otca, ktorý by si zlosť vybil na jej rodine.

Ich priateľstvo a postupne aj láska, mi prišli ako motýlie krídla. Krehká a vzácna. Eleanor je hrozne plachá a tak si Park musel dávať pozor aby ju od seba neodohnal. Keď už ju mal pri sebe, musel si dávať pozor, aby ju neurazil, nerozplakal, nezarmútil. To mi na nej vadilo najviac, je ako porcelánová bábika. Nedokázala si sama poradiť, stále jej museli pomáhať. Ich dialógy boli prekrásne, úplne som sa v nich strácala. Keď boli osamote, malo to čosi do seba. Je super, že Park stál pri nej ako princ a pomohol jej aj z najťažším rozhodnutím. Pomohol jej k lepšej budúcnosti.

Prekvapil ma koniec knihy. Fakt mi tam chýba aspoň epilóg. Ono to nemohlo takto skončiť, podráždilo ma to. Prvá polovica knihy sa mi páčila viac. Tie autobusové rozhovori a Eleanorine skryté poklady od Parka, bolo to také rozprávkové a pripomenulo mi to mňa pár rokov dozadu. Štyri vločky a chcela by som poprosiť kohokoľvek, kto zistí niečo viac ohľadom konca knihy, nech mi dá vedieť.

Astesia



streda 17. decembra 2014

Ako vnímam obálky kníh :)

Tak? Ako je to u vás? Nakoľko sa necháte ovplyvniť vzhľadom knihy? Páčia sa vám obálky, kde je odfotená modelka, alebo je tam len názov, poprípade nejaká pekná ilustrácia, alebo len farebný prebal?

Keď vstúpim do knižnice, alebo kníhkupectva, ako prvá ma zaujme široká paleta farieb, ktorú vydávajú knihy poukladané v policiach. Ak nemám žiaden cieľ a idem sa len tak poobzerať, siaham najprv po farebných knihách. Potom prídu na rad čierne a ako po posledných siahnem po bielych. Celkovo ma biela farba neláka. Potom sú na rade predky kníh a moje reakcie: „Ach tá je krásna. Ach tá by sa mi hodila do izby. Jemine šaty tejto modelky by som chcela mať v skrini a knihu na poličke. Hmm tak táto je nič moc. Fuj ako mohol toto niekto dovoliť.“  Najlepšie je, keď sa vyjadrím  nahlas. Potom sa po mne obzerajú ľudia a ja sa v duchu smejem.

Nerada to píšem takto na rovinu... Som žena, mám oči a slabosť pre krásne knihy. Viem že je to pochabé a knihy sa podľa obalu súdiť nedajú no nepomôžem si. Na to, aby sa neznáma kniha predala je podstatný aj vzhľad. Keby na tom nezáležalo, všetky knihy by boli čierne s obyčajným fontom písma, ktorým by bolo napísané meno autora a názov knihy. V takom prípade by som si nevedela vybrať. Aj po prečítaní anotácií by som stále váhala a nakoniec možno nekúpila žiadnu. Takto keď je všetko farebné a je sa na čo pozerať je to o niečo jednoduchšie. Prídem do obchodu po hodine si vyberiem tri knihy s tým, že chcem kúpiť len jednu. Samozrejme si vyberiem tú ktorá sa mi bude najviac páčiť.

Samozrejme sa mi stalo, že obálka bola krásna a kniha slabá. Zvyčajne sú to tie komerčné obálky s modelkami. Keď sa pozriem na sériu Draky, tak mi oči naplní nádhera, no keď knihu otvorím, je to katastrofa.  Naopak ma dokáže prekvapiť, keď je obálka slabá, ale vo vnútri sa skrýva poklad. Napríklad Hry o život. Mne sa tie obálky nepáčia. Možno ešte tá belasá, ktorá ma na obrázku drozdajku, ale tie ostatné dve nie. Najvtipnejšia je verzia „kniha škaredá, príbeh hrozný“ . V tejto kategórii korunujem sériu Nesmrteľní od Alyson Noel a nie som si istá, či ju niekedy niekto zosadí z trónu.


Obálky v článku sú moje najobľúbenejšie , vyberám len z takých kníh, ktoré som prečítala :)
A ktoré sú tie vaše? :)

Astesia

pondelok 15. decembra 2014

Svůdné zlo

Autor: Wendy Higgins
Názov: Svůdné zlo
Séria: Svůdné zlo
Diel: Prvý
Pocity po dočítaní: Ach, aspoň sa ešte stihli dotknúť (slzička) krásna kniha oplatilo sa konečne si ju prečítať.

Anna Whiteová je neobyčajné dievča. Žije so svojou adoptívnou mamkou, vidí emócie ľudí a dokáže v nich čítať. Má zlepšené zmysli a kopec ďalších schopností. Jej biologická mamka zomrela pri pôrode a otec sedí v base kvôli drogám. Je to smutné, ale taký je už osud Nefilov. To sú tí napol ľudský a na pol démonský obyvatelia sveta. Žiadna žena neprežije pôrod takého potomka. Anna žije veľmi cnostne. Je nenápadná, dobrá, skvelo sa učí a nevyhľadáva problémy... Tie si ju nájdu sami. Sama netuší kto vlastne je, až kým nestretne na rockovom koncerte Kaidana. Príťažlivého mladíka, ktorému okolo tela chýbajú farebné emócie a ktorý je obletovaný húfmi dievčat s mrkotajúcimi riasami. On si ju všimne, oddelí sa od dievčat a podíde ku nej. V tejto časti som len pretočila očami a bála sa, že kniha bude klišoidná ako mnohé, čo som čítala pred ňou.

Kaidan je rovnaký ako ona. Vysvetlí jej kto je a ponúkne sa, že ju odvezie naprieč Amerikou, aby sa mohla stretnúť so svojim démonským oteckom a konečne mohla začať pracovať, ako plnohodnotný polovičný démon a rozosievať medzi ľuďmi zlo. Ukáže sa že nie je až taká démonická, lebo jej maminka je Anjel čo sa vyspal s démonom a Anna je jediná svojho druhu. Bomba nie? Dievča to neberie nejako dramaticky a so všetkým sa rýchlo vyrovnáva. Do popredia sa ale dostávajú mnohé otázky, Prečo je jej démonický znak poznačený fliačikom bielej farby? Ako to, že má zopár schopností navyše? Prečo s ňou chce hovoriť mníška a čo sa jej chystá odkázať? Ako má anjelsky-démonicko-ľudská bytosť páchať zlo? Dokáže sa postaviť pred ostatných démonov?

Mala som obavy, ako to bude so vzťahom Kaidana a Anny. Čakala som že to bude samé:
On: Nemožeme sa milovať.
Ona: Ale ja ťa milujem!
On: To nesmieme, zabijú nás.
----olizovačky, muchlovačky-----
Ona: Nájdeme spôsob.
On: Nie to nenájdeme.
Ona: Och tak vypadni nechcem ťa vidieť.
----muchlovačky, bozkávačky----
On: Neopustím ťa.
Ona: Musím nie je to správne.
..... No proste samé blbotiny. Bola som milo prekvapená. Mali viac menej kamarátsky vzťah. Vedeli že sú zaľúbený, ale nedramatizovali to. Bozkávačky boli, to hej a celkom iskrivé. No nijako mi to čítanie nerušilo a priala som im to. Nepotrebovali na celú kapitolu rozoberať svoje city.

Autorka ma zaviedla do nového sveta s novou démonskou hierarchiou. Každý jeden démon zastáva nejaký hriech. Kaidanov otec je napríklad démon smilstva, Annin otec je démon závislosti, otcom Marny a jej dvojčaťa Ginger je démon nevery. Démoni majú Legionárov, čo sú akoby duchovia, ktorí našepkávajú ľuďom zlé a depresívne myšlienky, ale ľudia ich nevidia. No a nakoniec sú tu deti démonov, Nefili, ktorých je na svete len hŕstka. Ich prácou je rozsievanie hriechu, s ktorým sa narodili. Kým pracujú, sú v bezpečí, ak prestanú čaká ich trest. Každý človek má na ochranu anjela strážneho, ktorý je neustále s nimi a snaží sa, aby nepodľahli depresii a zlu. Veľmi sa mi to páči.

Kniha bola perfektná, celý čas sa to viezlo na jednej vlne. Nemala žiadne hluché miesta a ani ultra akčný koniec, čo bola príjemná zmena. Celý čas to bolo pútavé, napínavé a autorka má príjemný štýl písania. Obálka je krásna a hodí sa ku knihe. A mne by sa hodili tie šaty čo má na sebe modelka ;). Príbehu dám štyri vločky. Piatu si schovám pre pokračovanie, takže dúfam, že ma nesklame. Knihu vrelo odporúčam.

Astesia


streda 3. decembra 2014

Päťdesiat odtieňov temnoty

Autor: E L James
Názov: Päťdesiat odtieňov temnoty
Séria: Päťdesiat odtieňov sivej
Diel: Druhý
Pocity po dočítaní: Neviem či je vhodné napísať sem tie prvotné pocity :D

Pamätáte sa na to, ako som zvozila prvý diel? Mala som na to dôvod. Kniha nemala hlbší dej a nepáčila sa mi. Druhý diel ma milo prekvapil a zároveň aj sklamal. Divné nie? Hneď to vysvetlím. V sivej autorka stavala na sexuálnych scénkach, dohodách a medziach pri sexe, na sexe, na zvrhlom sexe... Rozumieme nie? Najprv som bola šokovaná, potom si zvykla a v tejto časti mi to chýbalo.

Nemyslite si že som to čítala len kvôli sexu (fajn miestami aj áno) celkovo som bola zvedavá, o čom bude pokračovanie. Sexu tam teda bolo dosť, ale nebol tak šťavnato opisovaní. Čakala som viac násilia, prekročenie medzí a tak podobne. Kedže prvá časť bola zlepencom erotických poviedok previazaných dialógmi a odovzdaných vydavateľovi, tak som presne takú čakala aj druhú časť. Miesto toho sa autorka viacej venovala charakteru postáv a Christianovej minulosti, čo bolo príjemnou zmenou. Začala som ich mať rada a dokonca sa raz bála aj o Anastáziu.

Kniha mala dej. Nebolo to len sladké užívanie si a kopa peňazí. On musel žehliť problémy so svojimi bývalými sub a ona sa venovala práci. Randili, milovali sa, spoznala bližšie jeho rodinu. Miesto erotického románu to bol román presladený, preto som bola mierne sklamaná. To na čom autorka postavila prvú knihu, v tejto utlačila do úzadia. Na škodu to nebolo, pretože vynikol dej. To čím si v detstve prešiel Christian by som nikomu nepriala. Príliš temné skúsenosti ho zmenili a urobili z neho takého zvláštneho človeka, ktorý má hmotne všetko, ale duchovné hodnoty mu niektoré chýbajú. Ana dokáže zvládať všetky jeho nálady s ktorými by som si ja zrejme neporadila. Nedokážem riešiť konflikty bez sĺz a v tom som ju obdivovala. Je vidieť že sa skutočne ľúbia.

Čítanie ma veľmi bavilo. Bolo to také svižné, uvoľnené a svieže. Na vyvrcholenie série som zvedavá. Je mi jasné že to dopadne svadbou a možno aj potomstvom. O takom živote mnohé ženy snívajú. Určite by všetky brali úspešnú, sexi, chutnú, inteligentnú stránku Christiana Greya, ale dokázali by ste ho milovať aj s jeho démonmi, ktorí v skutočnosti nikdy nezmiznú?

Astesia