Stránky

streda 12. júna 2013

Škola noci 3 - Vyvolená


Autor: P.C. Kastová a Kristin Castová
Názov:
Vyvolená
Séria:
Škola Noci
Diel:
Tretí
Počet strán:
240 str.
Reakcia po dočítaní: No dobre, ideme ďalej xD

Tretie z ?? pokračovaní upírskej série Škola Noci nesie názov Vyvolená. Zoey je po smrti svojej najlepšej priateľky Stevie Rae úplne zlomená (viac menej to nie je spoiler, pretože táto informácia je aj v anotácii) a tak sa poháda s priateľmi, prehĺbi vzťah z nepriateľkou, tajne sa stretáva so svojím bývalým ľudským frajerom (pretože je to Heath, je chutný, milý a jeho krv tak krásne vonia, och nech mi dá cucnúť), stále má oficiálneho upírskeho priateľa (pretože je to Erik, je tak sexi a asi ma má skutočne rád, ale ja som k nemu taká nespravodlivá, mala by som sa s ním rozísť, ale nechcem sa s ním rozísť, pre bohyňu čo len budem robiť?) a flirtuje z učiteľom poézie (pretože je to Loren, sex symbol, najkrajší z najkrajších, ale je to učiteľ, on je iný nedosiahnuteľný vesmír, síce má len 21 ale stále je to dospelí upír, ale tie jeho zvodné pery och, čo takto s ním stratiť panenstvo?) chudinka to má hrozne ťažké (padám na zadok z jej problémov...) a tak sa chová ako idiot a kazí zážitok z čítania.

Zoey sa mení na mladú, nádejnú a talentovanú veľkňažku upírsku šľapku a vôbec nevie, kde je sever. Nebyť jej kamošky, nedokázala by si ani naniesť make-up. Prečo som sa teda vlastne obťažovala z čítaním? Pretože napriek všetkému je Škola Noci pre mňa fascinujúca a túto sériu nejakým zvráteným spôsobom zbožňujem. Skúsim lusknúť prstami a nachvíľku zmazať hlavnú hrdinku z celej knihy. Páni, ostal mi zaujímaví svet upírskych mláďat a ich profesorov, ktorí uctievajú bohyňu noci Nyx. V škole sa dejú divné veci, keď mláďa nezvládne superzmenu, tak zomrie, ale nie natrvalo. Vracajú sa ako príšerné nemŕtve-mŕtve decká, sú krvilačné a stratili dušu. Očividne je za tým niekto vysoko postavený, ale prečo to celé robí? Poslúžia tieto zmenené mláďatá ako zbraň proti ľuďom? Dopustí Nyx aby sa také niečo stalo? Ako zachrániť Stevie Rae a navrátiť jej ľudskosť? Kto stojí za vraždou dvoch profesorov? 

Tento diel mi príde zo všetkých, čo som zatiaľ prečítala (8 a momentálne mam opakované čítanie, aby som mohla čítať deviatu a desiatu časť), pretože autorky sa namiesto záhadám a nebezpečenstvám viacej venujú milostnému životu našej hlavnej trápnej hrdinky. Ako nie je to zlé, ale v niektorých prípadoch nanajvýš nevhodné. Našťastie svojou hlúposťou zapríčiní, že na konci knihy ostane bez chlapca. Jediná podstatná vec v tomto diely je tá, že nájdu spôsob ako sa asi dajú zachrániť nemŕtve mláďatá.

Zdá sa vám, že ste sa z tejto hatlaniny nedozvedeli nič? Viac menej máte pravdu, pretože celá kniha je nepodstatná a pôsobí na mňa ako tmel medzi druhým a štvrtým dielom. Okrem ľúbostného mnohouholníka a zachraňovania Stevie Rae sa tam nič nedeje. Knihu hodnotím ako trojvločkovú a aj to som musela prižmúriť oči a zhasnúť svetlo.

Astesia

2 komentáre:

  1. Ja mám túto sériu rada. A hoci si už veľmi nepamätám, čo sa dialo v tejto knihe, určite sa mi páčila :D Ja už čakám na desinu :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Desiatka má strašne krásnu obálku dneska som sa nevedela vynadívať :) ale ešte ani 9. som nečítla :/ fňuk

      Odstrániť