Stránky

utorok 17. septembra 2013

Dedička

Autor: Amanda Hocking
Názov:
Dedička
Séria:
Trylle
Diel:
Prvý
Pocity po dočítaní:
To je všetko? Aha... Chcela som kúsok viac, aj keď... Ale je to krásne.

Autorka do obyčajného sveta primiešala trolov, čím ho urobila neobyčajným. No nepredstavujte si žiadnych malých škaredých škriatkov, alebo veľké zelené obludy, ktoré sú neskutočne hlúpe. Žiaden smrad ani kly nehrozia. Trolovia vyzerajú ako my, len majú pár nadprirodzených schopností a občas sa stane, že ich pokožka ma jemnučký nádych zelenkavej. Kmeň s ktorým sa stretneme, si hovorí Tryllovia a vyskytne sa aj nejaký kmeň Vittra, ale o nich očividne až v pokračovaní.

Wendy má takmer 18 rokov, stále sa trápi na strednej, v jedle je veľmi vyberavá, neznáša topánky, stále sa musí sťahovať, pretože vyrába len problémy. Keď mala šesť rokov, jej matka sa ju pokúsila zabiť. Odvtedy žije so svojím bratom a tetou, ktorí sa o ňu starajú. Všetko by bolo tak ako stále, keby sa v jej blízkosti neobjavil Finn. Ten sa jej snaží vysvetliť, že nie je človek. Vtedy sa začne všetko meniť. Dozvie sa o svojich skutočných rodičoch a chce ich spoznať. Chce sa dostať na miesto, kam zapadne.

Wendy je veľmi príjemná hrdinka. Ničím ma neotravovala, bola príjemná, stála si za svojim a dokonca aj inteligencie pobrala. Finn je tiež príjemný chlapík, ale ten mi až tak veľmi nezapasoval. Vadilo mi, aký je stále strnulý a prísne sa riadi pravidlami Tryllov. Oni sú totiž niečo ako monarchia, takže keď nemáš postavenie a moc, si nikto a musíš poslúchať. Postava, čo mi neskutočne brnkala na nervy je Elora, matka Wendy. Ženská je fakt neznesiteľná a od prvého stretnutia s ňou, sa mi nepáčila. Dúfam, že si svoju reputáciu v pokračovaní napraví. Ostatné postavy sa mi veľmi páčili a kniha bola vďaka nim veľmi svieža.

Ach tá zakázaná láska. Aká je pravdepodobnosť, že stopár, ktorý hľadá Tryllov a vracia ich domov sa zamiluje práve do Wendy? V reálnom svete tak 30% pretože pekných dievčat je veľa a niekedy stopuje aj chlapcov. A vo fantasy svete a momentálnom láskyplnom trende? Predsa 100%. No kvôli ich postavenie nemôžu byť spolu. Občas sa správajú divne, ale ich vzťah sa mi páči. Jedna romantická scéna nemala chybu. Fakt ma dostala a to sa mi Finn až tak veľmi nepáčil. Vlastne, ani tá situácia nie je nič extra, ale ja som sa vyškierala ako idiot a pekne to s nimi precítila.

Chcela som v knihe viac akcie. Je to celé o spoznávaní sveta Tryllov a na konci príde aj na menšiu akciu, ktorá bola tiež vydarená. Nechýba ani ples, pretože dnešná kniha pre mladých a bez plesu očividne nie je to pravé chrumkavé(vtip). Knihu odporúčam ako oddychovku a nenáročný čitateľ si ju zamiluje. Štyri vločky preto, lebo mne osobne tam niečo chýbalo, ale inak to bolo perfektné.

*Druhá zaujímavá obálka patrí Bulharsku :)

Astesia


9 komentárov:

  1. Na Dědičku mám už dlouhou dobu zálusk! :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Oplatí sa venovať tomu pozornosť :) podarená kniha

      Odstrániť
  2. Tiež mi tam dačo chýbalo alebo skôr vadilo správanie niektorých postáv. Finna mám moc rada, aj keby chcel byť s Wendy, tak proste nemôže. Pre mňa je niečo ako malý Dimitri 8D Chrániť a nezamilovať sa. Ani jednému sa to však nepodarilo 8D
    Wendy mi prišla niekedy taká čudná. Mám ju rada, no občas sa správala hlúpučko.
    2. diel je však podľa mňa lepší a dala som myslím aj plný počet hviezd, to sa mi veľmi páčilo. Som zvedavá na koniec série 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ale ten ich vzťah :D také iskričky všade dookola, ale zákon je zákon :)

      Odstrániť
  3. Dedička bola fajn kniha, ale akosi som sa nemohla dokopať k prečítaniu druhej časti, možno preto, že sa vždy našli iné, lepšie knihy :D Ale každopádne to bola príjemná oddychovka :)

    Aha a ešte, vydarená recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakovala :) No ja mám momentálne na poličke toľko kníh, že deň by mohol mať 34 hodín, aby mi to vyhovovalo :D

      Odstrániť
  4. Na túto knihu sa už nejakú dbu chystám. Veľmi sa teším, kedy sa k tomu už konečne dostanem. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dedička a vôbec, celá tá séria sa mi veľmi páčila :) Finna tiež moc nemusím, ale môžeš sa tešiť na Lokiho <3 :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Dedička je výborná kniha :3 Finn mi išiel neskutočne na nervy, blbec :D A presne ako hovorí Maťa, teš sa na Lokiho, on je dokonalý :3

    OdpovedaťOdstrániť