Stránky

pondelok 9. septembra 2013

Dokonalý sen

Autor: Ally Condie
Názov:
Dokonalý sen
Séria:
Dokonalý pár
Diel:
Druhý
Pocity po dočítaní:
V mojej hlave je podozrivo ticho. Skončilo to tam, kde to celé začalo.

V predchádzajúcom diely, boli Cassia a Ky rozdelení. Namiesto toho, aby sedela na zadku a prežila pekný život, ktorý jej naplánovala spoločnosť, sa Cassia vyberie do vonkajších provincií, aby našla Kya. Ky sa z vonkajších provincií snaží ujsť a vrátiť sa za ňou. Ich cesty sú komplikované, bojujú o prežitie, jedlo a voda sú problém, no nakoniec sa im podarí stretnúť na mieste, ktoré chcela Cassia nájsť. Existuje niekde vzbura, ktorá by mohla konečne zvrhnúť spoločnosť? Budú môcť ľudia konečne robiť to čo sami chcú a nie to, čo od nich vyžaduje spoločnosť? Dostane možnosť voľby ešte niekedy šancu?

Vitajte v Priečnom reze, v obrovskom kaňone, kde sa celý dej odohráva. V priečnom reze, kde údajne žijú farmári, ktorým sa podarilo ujsť ešte pred vznikom spoločnosti a usadiť sa na tomto nehostinnom mieste. V Priečnom reze, kde ste celý čas uväznený len s Cassiou, Kyom, Indiou, Elim a Vickom. Chcete viac postáv? Zabudnite to vám musí stačiť. Občas sa ešte mihne nejaký farmár. Stále len kaňon, putovanie, problém s jedlom, vodou a psychické rozpoloženie tiež nebolo stále na správnom mieste. Občas to bolo na nevydržanie.

Kniha je písaná inak ako prvý diel. Raz sme v Cassiinej hlave a raz v Kyovej. Nápad je to dobrý a má to aj svoj účel, pretože sa veľa dozvieme o Kyovi a jeho minulosti. Nevýhoda je tá, že žena vystihne uvažovanie chlapa len okrajovo. Mnohokrát som sa strácala a nevedela, či čítam kapitolu o nej, alebo o ňom. Zmýšľanie hlavných postáv bolo veľmi rovnaké, líšilo sa len v skutkoch a Ky ma raz neskutočne nahneval, (Ty jeden slizký sebec! Čo si to dovoľuješ? Chceš ju celú vlastniť a nedovolíš jej, aby bola sama sebou!) ale potom som sa cez to preniesla. Na to že v knihe je milostný trojuholník, tak bol dosť divný, pretože Xander sa ukázal len raz (fňuk, škoda).

Miestami som sa nudila, no aj napriek tomu sa mi kniha páči. Aj keď som očakávala niečo úplne iné ako som dostala. Myslím, že prekvapený ostal každý kto už knihu čítal. Čakala som viac bojov, myslela som, že spoločnosť všetko sleduje a zakročí. Chcela som viac vysvetlení a viac odhalených tajomstiev, no zatiaľ môžem len predpokladať. Postavy aj fňukali, aj boli silné. Je to iné ako prvá časť, niekomu sa zapáči a niekto ju bude naznášať. Vo mne to napriek všetkému zanechalo dojem a kniha sa mi páči.


Čoskoro sa dúfam dostanem k pokračovaniu. Táto kniha skončila tam, kde to všetko začalo. Po odhalených tajomstvách niektorým postavám neverím a tak som zvedavá, ako to skončí. Ako dopadne svet ovládaný spoločnosťou, ktorá je zaslepená úspechom a nevidí, že všetko sa rozpadá? 
*Takú zelenú obálku má zrejme Chorvátsko. Je iná ako tie klasické modré a páči sa mi :)

Astesia

1 komentár:

  1. Tá chorvátska obálka je krásna 8)
    No som veeeľmi zvedavá ba túto knihu. Keby si mi ju nepožičala, asi by som ju odkladala ešte pár mesiacov 8D 1. diel bol super, ale dosť nudný dejovo. Ten svet je len perfektne urobený 8)

    OdpovedaťOdstrániť