Stránky

piatok 6. septembra 2013

Mechanický anjel

Autor: Cassandra Clare
Názov:
Mechanický anjel
Séria:
Pekelné stroje
Diel:
Prvý
Reakcia po dočítaní knihy: Dve hodiny ráno, ach kto má zajtra vstávať? Stálo to za to!

Vitajte vo svete, ktorý je nebezpečný, temný, očarujúci, záhadný...plný sexi tieňolovcov, super akcie a perfektného čítania. Svet, ktorý stvorila Cassandra, je vlastne náš svet, len trošku “vylepšený“. Žijú v ňom bosoráci, upíri, vlkolaci, démoni a všelijaké  iné potvory. Nie, nikto sa do nich nezamiluje, nemusíte sa báť. Koho budete teda milovať? Tieňolovcov! Tí majú za úlohu chrániť náš svet pred zlom a temnotou.

Tessa Greyová má 16 a po smrti svojej tety, ktorá sa o ňu starala, cestuje za svojim bratom do Londýna, pretože jej poslal list a lístok na parník. Po príchode ju čaká nemilé prekvapenie a dostáva sa do zajatia zlých bosoráckych sestier. Nikoho nepozná, brata nenašla a temné sestry sa v nej snažia prebudiť schopnosť. Potom ju vraj čaká svadba a stretnutie s bratom. Včas ju ale nájdu tieňolovci a vezmú pod svoju ochranu. Po ich boku môže Tessa zistiť kto v skutočnosti je, kde je jej brat a aké zlo sa na svet chystá.
Mechanický anjel sa odohráva v 19. storočí. Bolo príjemnou zmenou predstavovať si honosné róby, namiesto minisukieň a riflí. Londýn je opisovaný skvelo, všetky miesta ktorými Tessa blúdi, ako to vtedy vyzeralo, ako sa bežne chovali ľudia na uliciach. Autorka to vystihla, ale nebojte sa opisy nie sú zdĺhavé a nebudú vás nudiť a ani vám prekážať.

Ako to už býva zvykom, objavia sa sladký chlapci. Jeden tmavovlasý fešák s podrezaným jazykom, tajomstvami a občas až neznesiteľným chovaním, menom Will. Druhý bledý fešák, so striebristými vlasmi aj očami, milý, príjemný, obetavý s mnohými tajomstvami menom Jem. Obaja sú tajomní, zamilovaný do Tessy, no jeden o druhom nevedia. Jeden svoje city ukrýva, druhý nie. Tessu zaujíma len to, ako nájsť brata, kto v skutočnosti je a kto potom boli jej rodičia. Objaví sa nepriateľ, s akým sa doteraz nikto nestretol. Kto buduje armádu mechanických strojov, aby zničil tieňolovcov? Je za tým klan upírov? Banda vlkolakov? Pomáhajú im bosoráci? Alebo je to niekto iný? Ako ochrániť inštitút kde žije Tessa s tieňolovcami? Dá sa po mnohých zradách a klamstvách vôbec niekomu veriť?


Kniha je plná napätia, záhad a prepracovaného deja. Keď konečne začali veci do seba zapadať, bola som šokovaná. Vôbec som netušila, že je to až tak prekombinované a samozrejme som naletela nepriateľovi. Ale kto to mohol tušiť? Cassandra to napísala skvelo! Teším sa na jej ďalšie knihy a aj sériu Nástroje smrteľníkov. Zatiaľ som čítala Mesto kostí, ale bolo to pred troma rokmi, takže si veľa nepamätám. Mechanický anjel dostáva zaslúžených 5 vločiek.

Astesia

4 komentáre:

  1. Já už se těším na to, jak kniha výjde i u nás. :)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Konečne sme vás na slovensku aspoň s niečím predbehli :D

      Odstrániť
  2. Som veeeľmi zvedavá ako veľmi sa to bude líšiť od Mesta kostí. Alebo skôr ako veľmi sa to nelíši. Tá 3ka akoby z oka vypadla 3ke v Meste kostí 8D ...a nevinná nič netušiaca dievčina... no som zvedavá 8D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bude aj vinná, ale je rozumná :D teda, viac ako obyčajne tie baby bývajú :)

      Odstrániť