Stránky

streda 9. októbra 2013

Mechanický princ

Autor: Cassandra Clare
Názov:
Mechanický princ
Séria:
Pekelné stroje
Diel:
Druhý
Reakcia po dočítaní: Hlboko si vzdychnem: Jem. A inak pekný, veľmi pekný druhý diel.

Po tom ako sa podarilo ochrániť Tessu a aj inštitút a magister ušiel, hrozí, že stratia inštitút. Namiesto toho, aby si chvíľu vydýchli, musia pátrať po magistrovi a jeho mechanickej armáde, aby si vedúca inštitútu Charlotte uchránila svoju pozíciu. Tessin brat je opäť niekde preč a má odpovede na otázky, ktoré Tessa potrebuje. Za pomoci Willa a svojho daru prenikne do sídla iného tieňolovca, ktorý chce odstrániť Charlotte a dozvie sa nepekné veci. Ich pátranie vedie za starými známymi, ale mechanické stvorenia sú im naďalej v stopách.

Kniha je písaná v tretej osobe, takže vidíme aj iné časti príbehu a nie len tie, ktoré zažíva sama Tessa. Konečne sa dozvieme veľmi veľa o tajomstvách Jema a Willa. Prečo sa správajú tak ako sa správajú, aký bol ich život predtým, ako prišli do inštitútu. Vďaka tomu som porozumela ich správaniu a prestala sa hnevať na Willa. Myslela som si, že je nepríjemný schválne, ale on má na to všetko vážny dôvod. Kniha je zameraná viac na postavy, ako na samotný boj. Číta sa to príjemne a mnohé sa v knihe vysvetľuje, no pribudnú aj ďalšie záhady. Najväčšou je samotná Tessa. Všetko v čo predtým verila, bola len ilúzia, no stále nevie kto je a kam patrí. Snaží sa to zistiť a ostatný jej pomáhajú. Tak ako aj v predchádzajúcej časti sa zrada a faloš ukázala u takých postáv, kde by som to nečakala a oddanosť a dobrota u záporákov.
Ach tie milostné trojuholníky... 

Tessa-Will-Jem. Obaja milujú ju a ona miluje ich. Každého svojim spôsobom. Našťastie to nie je bezhlavé bozkávanie sa, ale sú to city v ktorých proste nemá jasno. Našťastie to nijako neznepríjemňuje čítanie. Ja som sa v tejto sérii zaľúbila do Jema. Je milý, príjemný, zaujíma sa o ostatných... Proste obyčajný chalan, čo si nepotrebuje nič dokazovať. No a podľa opisov je aj veľmi krásny.

Keď sa jedná o trilógiu, tak druhé diely sú zvyčajne len také spojivká, medzi záverečným finále a štartom. Buď vás kniha navnadí na pokračovanie, alebo vás len otrávi zdĺhavým a nič neodhaľujúcim dejom. Mechanický princ ma veru navnadil a to poriadne. Kto je starý pán, ktorého tieňolovci navštívili a prečo to vyzerá tak že Tessa mu je povedomá? Kto v skutočnosti bola jej matka? Čo od nej vyžaduje magister? Dá sa vôbec niekomu veriť?


Čítanie som si užila a dávam plné hodnotenie. Kniha ma držala v napätí do poslednej strany. Aj vzhľadovo je veľmi krásna. Slovenské prebaly tejto série nemajú chybu.  

Astesia

2 komentáre:

  1. Vypadá to docela dobře, ale asi to není čtení pro mě. :D Každopádně jsem tě "nominovala" v jednom tagu. :)

    http://tajemnaknihovna.blogspot.cz/2013/10/liebster-award-tag-ze-co-d.html

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tejto knihe som dala tiež 5 hviezdičiek, príjemne ma prekvapila. :)

    OdpovedaťOdstrániť