Stránky

pondelok 17. marca 2014

Mesto kostí

Autor: Cassandra Clare
Názov:
Mesto Kostí
Séria:
Nástroje smrteľníkov
Diel:
Prvý
Pocity po dočítaní:
Asi mi zastalo srdce, to čo malo  znamenať?!

Myslím si, že kto ešte nepočul o Cassandre Clare, alebo o Nástrojoch Smrteľníkov, alebo aspoň o Jaceovi Waylandovi, tak nie je z tejto planéty a mal by ju čím skôr opustiť. Rozumieme si? Tieňolovci a ich svet. Neuvidíte ho, kým o ňom neviete, ale aj keď ho nevidíte, tak ste vodne v noci chránený pred démonmi. O vaše bezpečie sa stará banda sexi chlapcov a nádherných dievčat, ktorí sú potomkami anjela a môžeme ich pomenovať aj slovkom Nefil.

Hlavná hrdinka Clary si myslí že je normálna teenagerka, až kým jedného večera neuvidí, sexi blonďavého Jacea zabiť démona. Videla to len Clary a nik iný. Zrazu sa ocitne vo svete, o ktorom doteraz nemala tušenia. Jej matku unesú. Zistí mnohé tajomstvá o svojom živote a celkovo o živote okolo seba. Otvoril sa pred ňou tieňosvet, ktorý je obrovský a ukrýva mnohé tajomstvá. Kto sú tieňolovci? Kto je vlastne Clary? Prečo má v hlave zablokované spomienky? Kde je ukrytá čaša smrteľníkov, s ktorou by mohol jej držiteľ zmeniť svet?

Tieňolovci, bosoráci, démoni, upíry, vlkolaci, faerovia... V tejto knihe sa nachádza asi všetko a autorka sa s tým perfektne pohrala a každý tam má svoje miesto a účel. Dej je veľmi chytľavý a ľahko sa to číta. Kniha je plná akcie a tajomstiev, dokonca sa v nej nájde aj láska, ale tá nie je hlavnou podstatou príbehu. Postavy si určite obľúbite, pretože nie sú hlúpe, myslia racionálne a ten sarkazmus je proste perfektný. Aj keď išlo do tuhého, často sa objavila hláška, ktorá ma pobavila a tak uvoľnila ten uzlík nervov ktorý vo mne rástol.

Ja mám asi úchylku na vedľajšie postavy a poprípade skoky do minulosti, keď sa v knihe vyskytnú. Presne tak aj tu. Postáv je v knihe neúrekom ale jedna kapitola u mňa neskutočne boduje. Luke a Claryna mama Jocelyn . Je tam kapitola venovaná im dvom, a je to vlastne príbeh z minulosti, ktorý rozpráva Luke. Prišlo mi to také nádherné a romantické, aj keď to bola len chvíľa, ale proste na mňa to urobilo neskutočný dojem a veľmi som sa do nich vcítila. Nuž, láska v čase nepokojov a pritom zakázaná... Ach.  Ale nechajme to tak, pretože tým zapíšem aj dve strany.


Mňa čítanie neskutočne bavilo. Konečne poriadny tajomný svet, so všetkým čo k nemu patrí. Autorka ma neuveriteľný talent a vdýchla príbehu dušu. Ale ten koniec, to čo malo znamenať. Ako ja viem, že spoilerov je plný internet, ale ja stále neviem, ako táto séria končí a ani to zatiaľ vedieť nechcem. Teším sa ako si užijem pokračovanie. Dávam plný počet vločiek a knihu vrelo odporúčam.

Astesia


4 komentáre:

  1. Úchylka na vedlejší postavy? Dobré :-D I když je fakt, že Luke je hodně výrazný a on s Jocelyn je na další knihu, věřím, že by byla zajímavá. Pvní díl této série se mi taky moc líbil. Pěkná recenze.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Město kostí jsem zatím nečetla,ačkoli jsem o něm hodně slyšela. Uvidíme jak to dopadne, třeba se k němu dostanu. Moc se mi líbí tvá recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ďakujem baby :) Kniha je úžasná a stojí za prečítanie.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Skvelá kniha 8) Mne sa nepáči ten súrodenecký zádrhel tam, príde mi to ako incest 8D také nezvyčajné, podkopala mi ilúziu romantiky na konci 8D ale inak fajn a film skvelý 8)

    OdpovedaťOdstrániť