Stránky

utorok 4. decembra 2012

Divergencia


Autor: Veronica Roth
Názov:
Divergencia
Séria:
Divergencia
Diel:
Prvý
Počet strán:
400 str.


Niektoré knihy sa dajú zrecenzovať ľahko, ale u niektorých to ide pomaly. Prečo? Táto kniha ma kompletne citovo vyžmýkala. Slzy, smiech, smútok, zdesenie a mojej duše sa dotkla veľmi silno. Preto je ťažké vyjadriť moje pocity slovami a nechcem celý článok len achkať. Pokúsim sa teda zhrnúť, čo všetko táto kniha v sebe má. Čítala som ju už druhý krát, pretože sa mi páči a chcela som si pripomenúť dej, aby som sa mohla vrhnúť na pokračovanie. 


Čím je kniha výnimočná? Je to dystópia, kde ľudia žijú vo frakciách a riadia sa heslom “Najprv frakcia, potom krv“. Frakcií je päť a to Sebazapieranie, Neohrozenosť, Harmónia, Otvorenosť a Informovanosť. Vždy po dovŕšení určitého veku si mladí dospelí vyberú frakciu, do ktorej chcú patriť. Po zvládnutí skúšky sa stanú členmi a už nikdy nesmú frakciu zmeniť. Po nezvládnutí skúšky sa stanú bezprizornými a to je niečo ako bezdomovci. Frakcie vznikli, aby sa predišlo konfliktom a vojnám. Dokáže takýto systém vydržať a potláčať ľudskú túžbu po nadvláde?

Postavy v príbehu nekráčajú po červenom koberci. Každá má iný a zaujímavý charakter a ich minulosť je niekedy aj krutá. Hlavná hrdinka menom Trish zmení frakciu a ocitne sa vo veľmi ťažkých situáciách. Nevie či môže niekomu veriť, spolieha sa poväčšine len sama na seba. Je šťastná že sa konečne môže sama rozhodovať a začať naplno žiť. No jej rozhodnutia majú mnohokrát neľahké následky, ale ona to postupne zvláda. Je to ozajstná bojovníčka a nie ufňukaná bábika. Obdivujem ju a chcela by som mať jej silu a odhodlanie.

Príbeh je veľmi napínavý a ponúka toho veľa. Počas a aj po dočítaní som sa zamýšľala, ako by to vyzeralo, keby niekedy aj náš svet, naše životy skončili v podobnom systéme. Mám rada v knihách lásku, ale úplne ju zbožňujem v akčných knihách. Tam ten cit nie je presladený, uplakaný a ani sentimentálny. Je jemný, krásny a veľmi cenný. Fandila som vzťahu Trish a jedného z najúžasnejších chlapcov, aký sa kedy v knihách vyskytol. Je nečitateľný a aj v láske k nej veľmi opatrný, ale tým je to krajšie. Mnohokrát sú skryté city silnejšie, ako tie prejavované.

Nechcem prezrádzať veľa z deja, pretože kto ste to ešte nečítali, tak si všetky zvraty a prekvapenia vychutnajte naplno. Chcete akciu? Dostanete ju! Chcete lásku? Kvalitné charaktery? Situácie pri ktorých vás bude mraziť? Zvrátený systém?  Ľudskú krutosť? Predpokladám že áno! V tom prípade chcete Divergenciu a neváhajte ani chvíľku, siahnite po nej a užite si čítanie!


Odporúčam ju prečítať každému! Aj keď nie ste milovníkom kníh, tak túto by ste mohli vyskúšať. Donúti vás premýšľať a možno sa na svet a ľudí okolo seba začnete pozerať inak. Jednoznačne dávam päť vločiek! Päť tých najväčších vločiek, aké len môžu existovať.


Astesia

3 komentáre:

  1. 8) kniha je úžasná, mala som z nej rovnaké pocity ako ty, ani o 3 ráno po sústavnom čítaní ma nenudila 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada že aspon niekto číta moje dlhé recenzie :D Kniha je moja top ;)

      Odstrániť
  2. Nápad s frakciami sa mi páčil neskutočne, malo do spád, bolo to úžasné ale moje očakávania boli omnoho väčšie. Štvalo ma, že sa tam troška viac nerozoberali bezprizorní...celý systém, zdalo sa mi to mierne nevyužité (iba kulisy) ale akčné scény mi to vynahradili. Dýchať som dýchala a nakoniec som to ohodnotila v hlave za nudné. Lebo. :D
    Potom som to prečítala druhýkrát. Moje nadšenie nie je až takéto. No nemôžem povedať, že išlo o vec typu: strata času. Bolo to zaujímavé, napínavé, charaktery sa mi ľúbily a celkový nápad vyznel lepšie než na prvýkrát. Takže si to dám aj po tretie a nedočkám sa Rezistencie..ugrrm. xD

    OdpovedaťOdstrániť