Stránky

utorok 25. decembra 2012

Škola Noci 2 - Zradená

Autor: P.C. Castová a Kristin Castová
Názov: 
Zradená
Séria: 
Škola Noci
Diel:
Druhý
Počet strán: 
264 str.




Druhé pokračovanie viacdielnej série Škola Noci s názvom Zradená, nadväzuje na prvú časť. Zoey sa podarilo nakopať zadok zlému upírskemu mláďaťu a prevzala prestížny spolok. Získala super chalana a priateľov, ale aj napriek tomu jej nestúpla výnimočnosť do hlavy a ostala sama sebou.

Na začiatku je veľa zbytočného textu, ktorý pripomína, čo sa stalo v prvom diely. Niekedy sa to zíde, ale keď čítate knihy po sebe, je to dosť otravné. Niektoré veci sú tam stále dokola vysvetľované a pritom by sa mohli autorky zamerať aj na zaujímavejšie veci.  Po neúspešnom dni rodičov, musí Zoey riešiť to, ako povedie svoj prvý obrad. Pomedzi to stíha chodiť do školy, zachraňovať ľudské životy, flirtovať s tromi chlapcami (tých by som označila ako: bývalý, budúci bývalý a nedosiahnuteľný), zazrieť ďalšieho “ducha“, ísť do mesta na nákup... Ja by som na to potrebovala minimálne dva týždne, ale super Zoey to zvládne za jeden deň. Áno, čas je jeden z aspektov, ktoré mi v knihe vadia. Celá kniha sa udeje v troch dňoch.

Plus dávam za stúpajúcu záhadnosť. Pekne sa to v knihe zauzľuje a napätie stúpa. Mŕtve mláďatá sa zjavujú a začínajú umierať ľudský chlapci. Vyzerá to na útoky upírov a preto je škola noci podozrivá z vrážd. Plus dávam za prírodné náboženstvo a bohyňu. Je to perfektne zapojené do deja. Obrady mesačného splnu, privolávanie živlov, všadeprítomná bohyňa. Mne to príde veľmi uveriteľné a páči sa mi to. Bolo by celkom zaujímavé otvoriť niekedy vlastný kruh. Plus dávam za to, ako je poňaté samotné upírstvo. Každé mláďa má tetovanie, je citlivé na svetlo, ostal mu krvný obeh, kým nie je úplne premenené nepotrebuje piť krv a niektoré disponuje zvláštnou schopnosťou, čo je darom od bohyne. 
Kniha sa mi veľmi páčila. Je písaná sviežim štýlom, čo bude možno starším čitateľom vadiť. Ale sú to mladí ľudia, tak prečo by sa mali vyjadrovať dospelo a zložito? Zoeyna povaha je komplikovaná a mnohokrát situácie bez pomoci nezvláda. Najhoršie je, že si pomôcť nechce dať a tak začína mnohé zatajovať pred priateľmi. Radšej sa potajme spriatelí s ďalším mláďaťom, podvádza chalana, ale nerobí s z toho ťažkú hlavu. Nemá to ľahké, ale mohla by sa chovať aj inak. V kniha si pre nás autorka pripravila aj ďalšiu smrť. Bolo to veľmi smutné, ale perfektne opísané. Dokonca mi zvlhli oči.

Kniha sa nesie na tej istej vlne, ako predchádzajúca časť. Keď sa niekomu páčila tá prvá, určite ho zaujme aj druhá. No keď ste neboli spokojní s prvou časťou, tak druhú ani nečítajte. Zbytočne by ste sa rozčuľovali  a chceli knihu hodiť niekam ďaleko. Koniec bol mierne pritiahnutý za vlasy. Autorky tam chceli vniesť akciu, čo sa im aj podarilo, ale bolo to napísané až príliš neuveriteľne. Aj po treťom re-readingu sa mi kniha stále páči a je zaujímavé, že postavy, ktoré mi predtým pili krv, sú mi teraz celkom pochuti. Štyri vločky!

Astesia

2 komentáre:

  1. Pekná recenzia 8)
    Navnadila si ma, len teraz nemám moc času na toto dielo, určite si ho však plánujem prečítať, 1tka sa mi páčila 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež zisťujem že nemám čas :D ale furt sa nejaký nájde :)

      Odstrániť