Stránky

nedeľa 13. januára 2013

Upírska akadémia


Autor: Richelle Mead
Názov: Upírska Akadémia
Séria: Upírska Akadémia
Diel: Prvý
Počet strán: 360 str.

Moja reakcia po dočítaní knihy? Takáto: Čó? To sú 3 hodiny ráno? Och, ale stálo to zato! Chudák Lissa aj Rose a och Dmitri! To sa mi dnes bude zaspávať!

Ale teraz seriózne. Kniha je veľmi často spomínaná a má byť aj prečo. Veľakrát sa mi stalo, že kniha, ktorú všetci zbožňovali, sa mi nepáčila, ale poviem vám, toto je teda niečo. Zo začiatku som sa aj dosť nudila (približne 70 strán), pretože sa nedialo nič zaujímavé a autorka nás len dostávala do problematiky akadémie, sveta v ktorom žijú hlavné hrdinky a vzťahov medzi Morojmi, Dampírmi a Stigojmi. No potom to nabralo štýl, napätie vzrastalo každou stranou a obľúbila som si viaceré postavy.

Kniha je písaná z pohľadu dampírky Rose, ktorá je strážkyňou princeznej Lissi. Rose je hrdinka ťažkého kalibru. Jej jazyk je ostrý, činy priame, nepremyslené a bezhlavé, no aj tak koná správne a všetko čo robí, robí pre ochranu LIssi. Lissa mi spočiatku pripadala ako také chúďatko, ale neskôr sa aj ona ukázala ako správna žena/upírka. Vďaka prepojeniu, ktoré majú tieto dve dievčiny, som čítala raz o Rose a raz o Lisse. Dej bol obohatený aj o niekoľko retrospektív, čo sa mi veľmi páčilo a pomáhalo to pri pochopení udalostí, ktoré sa odohrávali.

Po návrate dievčat na akadémiu, je ich život mierne a niekedy aj veľmi zložitý. Raz sú na vrchole obľúbenosti, inokedy na úplnom spodku. Lissa sa veľmi trápi a svoje problémy mnohokrát rieši tým najhorším spôsobom (niečo o tom sama viem) a to znamená, že si ubližuje (rozumej reže sa). Je toho na ňu priveľa. Kto ju prenasleduje? Kto do jej izby dáva mŕtve zvieratá? Aký je Lissin dar? Čo znamená slovné spojenie tieňom pobozkaná? Môže veriť niekomu, koho rodičia boli strigoji? Dej je v skutku zaujímaví.

Rose, ako Lissina ochrankyňa, to s ňou všetko zdieľa, ale snaží sa ostať silná. Mierne stráca hlavu, keď je v blízkosti strážcu menom Dmitri. Uf, Dmitri má jedinečný charakter a hneď som si ho (sa doňho) zamilovala. Koniec bol pre mňa nečakaný. Očakávala som kadečo, ale ako sa to celé vyvinulo ma prekvapilo a keď si predstavím, že táto kniha je len predohra k celej sérii, tak mi až vynecháva srdce z toho, že čo sa bude odohrávať ďalej.


Odporúčam každému, kto to ešte nečítal. Zaujímavé je, že je to upírska séria, ale ja som pri čítaní často krát zabúdala, že ide o upírov. No a konečne som zistila, že kde nabrali slečny Castové svoje nápady na knihy Škola noci. Dielo Upírska akadémia je perfektné a zaslúži si to 5 vločiek!

Astesia

5 komentárov:

  1. 8) pekná recenzia, už sa na knihu teším, vyzerá fakt super! 8P

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Daj si ju ako prioritnú záležitosť :D

      Odstrániť
  2. Jednotka je ešte nič v porovnaní s s trojkou a ďalšími dielmi. Toto mi oproti tomu pripadalo dosť slabé a priznám sa, dosť dlho mi trvalo, kým som dočítala jednotku a dvojku.
    Ale potom to už išlo rýchlo a teraz je Bloodlines moja obľúbená séria, z čoho ti asi vyplýva... aha nevyplýva, sorry, Adrian tam ešte nie je :D :D
    Ale v podstate išlo o to, že som viac fanúšička Adriana ako Dimitriho, no to je jedno.
    V každom prípade, pekne čítaj, ja budem dúfať, že ti tu raz pribudne recenzia aj na Pokrvné putá :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja si počkám kým pokračovanie výde v Marci (aspoň myslím že v tedy) a aj o Adrianovi som už niečo málo počula :D a teším sa :) Takže vravíš že to ďalej bude ešte lepšie? Fíha :D tak to aby som neodpadla pri čítaní :D

      Odstrániť
  3. *zabrble* Teba to nebralo 70 strán? Sa máš! Mne nesadla Rose, zato Lissa áno a Dimitri...môžem len hádať, čo s ním všetci majú. Neviem to pochopiť. Sympatický je najmä zo začiatku, je Rus ale inak ma vôbec neohúril, vnímam ho ako príjemného a tebe prenechávam. Bum. :D Avšak, stále veľmi slušná a čtivá kniha o upíroch (nebyť Rose!). Aj keď na to frflem čas, ktorý som pri tom strávila - 4 dni a to som sa musela krotiť lebo by som to stiahla za 1 deň - hovoria za seba. :D

    OdpovedaťOdstrániť