Stránky

streda 17. decembra 2014

Ako vnímam obálky kníh :)

Tak? Ako je to u vás? Nakoľko sa necháte ovplyvniť vzhľadom knihy? Páčia sa vám obálky, kde je odfotená modelka, alebo je tam len názov, poprípade nejaká pekná ilustrácia, alebo len farebný prebal?

Keď vstúpim do knižnice, alebo kníhkupectva, ako prvá ma zaujme široká paleta farieb, ktorú vydávajú knihy poukladané v policiach. Ak nemám žiaden cieľ a idem sa len tak poobzerať, siaham najprv po farebných knihách. Potom prídu na rad čierne a ako po posledných siahnem po bielych. Celkovo ma biela farba neláka. Potom sú na rade predky kníh a moje reakcie: „Ach tá je krásna. Ach tá by sa mi hodila do izby. Jemine šaty tejto modelky by som chcela mať v skrini a knihu na poličke. Hmm tak táto je nič moc. Fuj ako mohol toto niekto dovoliť.“  Najlepšie je, keď sa vyjadrím  nahlas. Potom sa po mne obzerajú ľudia a ja sa v duchu smejem.

Nerada to píšem takto na rovinu... Som žena, mám oči a slabosť pre krásne knihy. Viem že je to pochabé a knihy sa podľa obalu súdiť nedajú no nepomôžem si. Na to, aby sa neznáma kniha predala je podstatný aj vzhľad. Keby na tom nezáležalo, všetky knihy by boli čierne s obyčajným fontom písma, ktorým by bolo napísané meno autora a názov knihy. V takom prípade by som si nevedela vybrať. Aj po prečítaní anotácií by som stále váhala a nakoniec možno nekúpila žiadnu. Takto keď je všetko farebné a je sa na čo pozerať je to o niečo jednoduchšie. Prídem do obchodu po hodine si vyberiem tri knihy s tým, že chcem kúpiť len jednu. Samozrejme si vyberiem tú ktorá sa mi bude najviac páčiť.

Samozrejme sa mi stalo, že obálka bola krásna a kniha slabá. Zvyčajne sú to tie komerčné obálky s modelkami. Keď sa pozriem na sériu Draky, tak mi oči naplní nádhera, no keď knihu otvorím, je to katastrofa.  Naopak ma dokáže prekvapiť, keď je obálka slabá, ale vo vnútri sa skrýva poklad. Napríklad Hry o život. Mne sa tie obálky nepáčia. Možno ešte tá belasá, ktorá ma na obrázku drozdajku, ale tie ostatné dve nie. Najvtipnejšia je verzia „kniha škaredá, príbeh hrozný“ . V tejto kategórii korunujem sériu Nesmrteľní od Alyson Noel a nie som si istá, či ju niekedy niekto zosadí z trónu.


Obálky v článku sú moje najobľúbenejšie , vyberám len z takých kníh, ktoré som prečítala :)
A ktoré sú tie vaše? :)

Astesia

7 komentárov:

  1. Častokrát sa riadím obálkami, aj keď niekedy sa poriadne oklamem. Našla som však aj pár úžasných kníh, ktoré nemali pekné obálky, no príbeh stál za to. :) Určite sa oplatí prečítať aspoň anotáciu.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mne sa zas nepáči obálka Upírskej akadémie, a tak som si povedala, že si ju nebudem kupovať a radšej si ju požičiam z knižnice :D Ale zas taká Škola dobra a zla... Neodolala som a kúpila som ju z veľkej časti len kvôli obálke :D A aby sme si to povedali takto do očí, neznášam knihy, kde sú reálni ľudia. A obálky, kde sú baby v šatách sa mi už úplne premixovali :D Takéto knihy mám doma 2 a to som ich tiež vyhrala v súťaži. Najlepšie sú kreslené, úplne vymakané, kde je nejaký hrdina s mečom alebo ešte lepšie, nejaký netvor (v tejto kategórii vyhráva jednoznačne Fablehaven) :D Veľmi pekný článok :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Keď vidím ako rodičia detí pozerajú na tie Fablehaven knihy a akí sú znechutení, nechcú to kvôli tomu kupovať a pritom sú pekné :) Aj Meno Vetra má peknú obálku :)

      Odstrániť
  3. Moje oči fungujú rovnako 8D Obálka, krásna obálka... kúpim, čítam, buď je to jeeej aj naďalej alebo ehm... 8D čo už, takto sa to robí 8D Ja by som si raz už chcela prečítať Pád sériu kvôli tým krásnym obálkam, aj keď dopredu viem, že obsah mi nebude vyhovovať 8D Niežeby som si knihy kúpila, ale chcem mať v ruke a čítať to 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja sa tiež dosť často nechám ovplyvniť obálkami. Stalo sa mi to hlavne pri Selekcii, ale keď som knihu otvorila, podľa mňa to bol des... čo si, samozrejme, väčšina ľudí nemyslím a ja mám furt dojem, že som čítala niečo úplne iné. Ale taká obálka na Snow like ashes je úplne bombová a obsah takisto. :D Ideálne by boli brutálne obálky aj brutálny obsah, ale asi nemôžeme mať vždy všetko.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Je to hnusné, ale dizajn predáva. Vo všetkom a knihy nie sú výnimka. Po čiernych! Áno, presne tam smerujú moje oči, ruky a srdce. Potom to na mojej polici vypadá ako v márnici! :D Nesmrteľní- to je vážne kategória sama o sebe. Ten príbeh...fuj, ani nemám ďalej silu písať. Márnivosť knihomoľov nepozná hranice. Však čo? Nemôžme byť dokonalí! :D
    (http://all-dreams-are-real.blogspot.sk/)

    OdpovedaťOdstrániť