Stránky

pondelok 15. decembra 2014

Svůdné zlo

Autor: Wendy Higgins
Názov: Svůdné zlo
Séria: Svůdné zlo
Diel: Prvý
Pocity po dočítaní: Ach, aspoň sa ešte stihli dotknúť (slzička) krásna kniha oplatilo sa konečne si ju prečítať.

Anna Whiteová je neobyčajné dievča. Žije so svojou adoptívnou mamkou, vidí emócie ľudí a dokáže v nich čítať. Má zlepšené zmysli a kopec ďalších schopností. Jej biologická mamka zomrela pri pôrode a otec sedí v base kvôli drogám. Je to smutné, ale taký je už osud Nefilov. To sú tí napol ľudský a na pol démonský obyvatelia sveta. Žiadna žena neprežije pôrod takého potomka. Anna žije veľmi cnostne. Je nenápadná, dobrá, skvelo sa učí a nevyhľadáva problémy... Tie si ju nájdu sami. Sama netuší kto vlastne je, až kým nestretne na rockovom koncerte Kaidana. Príťažlivého mladíka, ktorému okolo tela chýbajú farebné emócie a ktorý je obletovaný húfmi dievčat s mrkotajúcimi riasami. On si ju všimne, oddelí sa od dievčat a podíde ku nej. V tejto časti som len pretočila očami a bála sa, že kniha bude klišoidná ako mnohé, čo som čítala pred ňou.

Kaidan je rovnaký ako ona. Vysvetlí jej kto je a ponúkne sa, že ju odvezie naprieč Amerikou, aby sa mohla stretnúť so svojim démonským oteckom a konečne mohla začať pracovať, ako plnohodnotný polovičný démon a rozosievať medzi ľuďmi zlo. Ukáže sa že nie je až taká démonická, lebo jej maminka je Anjel čo sa vyspal s démonom a Anna je jediná svojho druhu. Bomba nie? Dievča to neberie nejako dramaticky a so všetkým sa rýchlo vyrovnáva. Do popredia sa ale dostávajú mnohé otázky, Prečo je jej démonický znak poznačený fliačikom bielej farby? Ako to, že má zopár schopností navyše? Prečo s ňou chce hovoriť mníška a čo sa jej chystá odkázať? Ako má anjelsky-démonicko-ľudská bytosť páchať zlo? Dokáže sa postaviť pred ostatných démonov?

Mala som obavy, ako to bude so vzťahom Kaidana a Anny. Čakala som že to bude samé:
On: Nemožeme sa milovať.
Ona: Ale ja ťa milujem!
On: To nesmieme, zabijú nás.
----olizovačky, muchlovačky-----
Ona: Nájdeme spôsob.
On: Nie to nenájdeme.
Ona: Och tak vypadni nechcem ťa vidieť.
----muchlovačky, bozkávačky----
On: Neopustím ťa.
Ona: Musím nie je to správne.
..... No proste samé blbotiny. Bola som milo prekvapená. Mali viac menej kamarátsky vzťah. Vedeli že sú zaľúbený, ale nedramatizovali to. Bozkávačky boli, to hej a celkom iskrivé. No nijako mi to čítanie nerušilo a priala som im to. Nepotrebovali na celú kapitolu rozoberať svoje city.

Autorka ma zaviedla do nového sveta s novou démonskou hierarchiou. Každý jeden démon zastáva nejaký hriech. Kaidanov otec je napríklad démon smilstva, Annin otec je démon závislosti, otcom Marny a jej dvojčaťa Ginger je démon nevery. Démoni majú Legionárov, čo sú akoby duchovia, ktorí našepkávajú ľuďom zlé a depresívne myšlienky, ale ľudia ich nevidia. No a nakoniec sú tu deti démonov, Nefili, ktorých je na svete len hŕstka. Ich prácou je rozsievanie hriechu, s ktorým sa narodili. Kým pracujú, sú v bezpečí, ak prestanú čaká ich trest. Každý človek má na ochranu anjela strážneho, ktorý je neustále s nimi a snaží sa, aby nepodľahli depresii a zlu. Veľmi sa mi to páči.

Kniha bola perfektná, celý čas sa to viezlo na jednej vlne. Nemala žiadne hluché miesta a ani ultra akčný koniec, čo bola príjemná zmena. Celý čas to bolo pútavé, napínavé a autorka má príjemný štýl písania. Obálka je krásna a hodí sa ku knihe. A mne by sa hodili tie šaty čo má na sebe modelka ;). Príbehu dám štyri vločky. Piatu si schovám pre pokračovanie, takže dúfam, že ma nesklame. Knihu vrelo odporúčam.

Astesia


2 komentáre:

  1. Toto si už strašne dlho chcem prečítať, vyzerá to skvele a ako si opísala tú hierarchiu, tak sa mi to hneď viac zaľúbilo 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Akurát že neviem kedy a kde získam pokračovanie :D

      Odstrániť