Stránky

streda 19. septembra 2012

Článoček na stredu *3


Ak nie každú, tak aspoň každú druhú stredu, budem písať rôzne články. Budú to moje postrehy, nápady a myšlienky :)


Tie týždne bežia veľmi rýchlo a ja nikdy nič nestíham. Včera som robila skúšky na vodičák a úspešne som ich zvládla :) Nenormálne sa vytešujem a je to neskutočne dobrý pocit. Ale teraz už k hlavnej téme dnešného Článočku:


Tik-tak, alebo aká je podľa vás znesiteľná doba čakania na knihu?



Každý pozná ten pocit. Na Slovensku je vydaná perfektná kniha, o ktorej ste sa dozvedeli na nejakom blogu a už dávno ju máte vo svojom to-read liste na Goodreads. Zhltnete ju maximálne za nejaké tri dni a potom sa to začne. Šialenstvo, zisťovanie či to má pokračovanie, či je už vydané v zahraničí, či sa vydá u nás a kedy to konečne bude. Niektorí dokonca siahnu po originále, pretože sa nevedia dočkať prekladu.

Šesť mesiacov je myslím tak priemer na čakanie. Pri dlhšom čakaní sa stane, že zabudnem o čom bola predchádzajúca časť/časti. To je dosť zlý prípad, pretože sa do knihy nedokážem vžiť. Musím sa vrátiť k predchádzajúcemu dielu a pri viacdielnych knihách nie je na re-reading čas. Potom mi už len ostáva týranie mojej pamäte, aby som si vôbec spomenula na farbu vlasov hrdinky/hrdinu.


Samozrejme čakanie je normálne. Autor musí knihu najprv napísať a potom zmätky okolo vydania a tak ďalej. Preklad kníh tiež zaberie mnoho času a keď knihu ešte nevydal jej autor, môžeme si aj vlasy vytrhať od nedočkavosti. Najhoršie čo sa môže stať je nasledovné. Po prečítaní knihy XY sa do nej úplne zamilujete, dej sa skončí v tom najnapínavejšom, okolo vás je obkúsaná  kôpka nechtov a vy si želáte pokračovanie. Prejde mnoho času a stále nič. Nakoniec sa dozviete, že ďalšie diely nebudú preložené, pretože o knihu nebol dostatočný záujem a vydavateľstvu sa neoplatí preložiť a vydať pokračovanie.

Koľko ste ochotný čakať na knihu? Máte teraz niečo vyhliadnuté a čakáte kedy sa to konečne dostane do vašich rúk? Ja čakám na slovenský preklad Vampírskej Akadémie a na kopu ďalších kníh. Potrebujem s nejako nasysliť na Nadpozemskú, Mesto Kostí a Rezistenciu. Potom budem na pár týždňov opäť spokojná. =)

Astesia

1 komentár:

  1. no ja si musím nejako našetriť na tie knižky 8D alebo počkám asi do Vianoc, iné mi neostáva 8D

    gratulujem k vodičáku 8)

    OdpovedaťOdstrániť