Stránky

pondelok 12. mája 2014

ADD YOURS *1 Máj

Zaujala ma táto sranda od Judit a tak som sa rozhodla, že sa aj ja zapojím. Začalo sa už v apríli, no ja sa zapojím až teraz. Takže moje prvé Add Yours :)

Určite ste si všimli, že ja som taký lenivejší  pohodlnejší bloger a často sa do projektov nezapájam. Keďže Add Yours sa koná raz mesačne, tak by som to mohla zvládnuť. Toľko na úvod a prejdem k samotným otázkam.

Autor, pri ktorého cliffhangeroch si idem vytrhať vlasy:
Cliffhanger, je otvorený koniec knihy, po ktorom si začnete obhrýzať nechty a budete prosiť o pokračovanie.
Poväčšine mám dosť silné nervy a trpezlivosť, takže otvorený koniec mnou tak často nehne. Neplatilo to ale v prípade knihy Skúška ohňom od Suzzane Collinsovej. Celý čas počas čítania som bola ako na ihlách a po prečítaní poslednej kapitoly a hlavne poslednej vety som ostala s otvorenými ústami a mala som neuveriteľnú potrebu vziať do rúk Drozdajku. Mám tie knihy každú zvlášť a nie to nové tlsté čierne vydanie. Z postele ma zdvihla aj Veronica Roth a ukončenie Rezistencie. To ešte doteraz plačem že Experiment stále nemám doma a popritom som stihla zabudnúť na veľa momentov z Rezistencie...
Autor, ktorý by mohol vydávať knihy častejšie:
Viem, že málokto bude z mojim výberom súhlasiť, ale táto autorka píše fakt šité knihy na moju dušu. Hovorím o Lauren Kate, ktorá je autorkou tetralógie Pád, Súženie, Vášeň, Vykúpenie, ďalej jej na Slovensku vyšla novela k tejto sérii s názvom Zamilovaný anjeli a dokonca sa chystá aj vydanie knihy Slza, na ktorú sa neuveriteľne teším.









Kniha, ktorú každý vychvaľuje a ja vôbec neviem prečo:
Ako príklad uvediem knihu Les kostí od Carrie Ryan. Mnoho ľudí ju chváli, ale mne vôbec nejde do hlavy, aký majú na to dôvod. Pre mňa bola kniha nechutná, depresívna krvavá, postavy boli bez charakteru a mne vôbec nič nedala. Fakt obdivujem tých, ktorým sadla.












Kniha, ktorá je v mojej knižnici najcennejším úlovkom:

Najcennejšia je samozrejme kniha Nesmrteľní od Alyson Noelovej, na ktorej je aj venovanie a podpis. Podarilo sa mi ju vyhrať u Judit, ktorá mala tú česť sa s autorkou stretnúť osobne. Je to jediný podpísaný kúsok, ktorý vlastním. Hanba je, že som ju ešte nečítala, ale najprv sa musím prechrumkať štvrtým a piatym dielom.

Postava, ktorá by si zaslúžila vlastnú knihu:

Tak teraz sa musím vážne zamyslieť. Vydržte... No, takže ja by som si želala, aby vlastnú knihu dostal Cam zo série Pád od Lauren Kate. Zbožňujem toho chlapca a jeho vlastná kniha z príbehom plným lásky a nebezpečenstva by ma ohromne potešila.
Fotka k filmu Pád, keď vám náhodou doteraz unikla:













Postava, ktorú z celej duše nenávidím:
Na rozum mi príde hneď viacero postáv, ale najviac mi dvíha žlč Bethany z kníh Záblesk, Záhrobie a Zore. Ako hlavná hrdinka zlyhala na plnej čiare a u mňa by si teda neškrtla ani len ako vedľajšia postava. Polepili sa na ňu všetky vlastnosti, ktoré neznášam. Naivita, rozmaznanosť, "nedokážem-bez-chlapa-spraviť-krok-panička", hlúposť, zatracujúce myšlienky a nikdy nekončiace vnútorné monológy.












Hrdina, ktorý si môže dovoliť nevyzerať perfektne:
Draco Malfoy, povedzme si otvorene, chudáčik veľa krásy nepobral, či už vo filmovom spracovaní, alebo v knižných opisoch. Je mi jedno že je malý, slizký, ulízaný... musím ho len milovať. To čo on robil pre rodinu je krásne.












Hrdinka, ktorú obdivujem:
Jednoznačne Cassia Reyesová zo série Dokonalý pár od Ally Condie. Všetko čím si preskákala, čo všetko riskovala pre záchranu spoločnosti a svojich milovaných, čo napriek zákazom dokázala šíriť, aká ostala statočná a všetko dotiahla do konca. Takmer to sama celé neprežila, ale vždy verila a nakoniec dokázala nemožné. Cassiu veľmi obdivujem a Dokonalý pár je jednou z mojich najobľúbenejších sérií.








Najlepší nie hlavný knižný pár:
Lucian a Jocelyn zo sárie Nástroje smrteľníkov od Cassandry Clare. Milujem tento pár! Brutálne! Proste keď bola v Meste kostí kapitola z minulosti venovaná im dvom, tak som sa dorevala. Oni dvaja neskutočne upútali moje srdce. A vedela by som si predstaviť celú knihu len o nich dvoch.












HOT TOPIC: Videorecenzia, alebo klasická recenzia? Ktorú z nich si prečítam/pozriem radšej?
Radšej mám písané recenzie, aj keď si niekedy rada pozriem aj tú video verziu. Zatiaľ ma neláka robiť videorecenzie a tak ostávam pri tých klasických, písaných. Nieže by som nad videami neuvažovala, ale donedávna som nemala na čom točiť a keď rozprávam pred ľuďmi, tak občas kokcem. Viem že je to slabá výhovorka, pretože v izbe budem sama, ale ten pocit, že to uvidia druhý, by ma vystresoval. Ďalším problémom je, že nemám tušenia o tom, ako sa videá strihajú. Je pravda, že videorecenzií pribúda, no tie písané nemiznú. Zatiaľ ostanem len pri písaní.








Otázka na telo: Ja a spoilery - používam ich vo svojich recenziách? Čítam ich niekedy, alebo sa im vyhýbam ako čert krížu?
Nuž takto, vždy sa snažím neprezradiť nič dôležité a verím, že sa mi to darí. Problém mám ale s písaním recenzií na pokračovania kníh. Neviem koľko si môžem dovoliť prezradiť z prvej časti, aby sa náhodou nejaký okoloidúci nedozvedel to, čo ešte vedieť nechcel. Vtedy sa zvyknem riadiť podľa toho, čo je prezradené v anotácii a či tam je nejaký spoiler na predchádzajúci diel. Ja sama spoilery nevyhľadávam. Občas na nejaký pozriem, ale to len v prípade, že sa mi daná séria moc nepáči a chcem vedieť, či sa tam udeje niečo zaujímavé. Len mám hrozný zlozvyk, čítať si poslednú stranu knihy. Občas tam nenájdem nič, ale niekedy sa vopred dozviem niečo čo nechcem a potom si nadávam.

Moje prvé Add Yours je na konci :) Vytváranie tohoto článku ma veľmi bavilo a určite sa zapojím aj na budúci mesiac. Som zvedavá, či niekto z mojimi názormi súhlasí :)

Astesia

7 komentárov:

  1. Bože, Draco je kus chlapa :D A inak ja som mala vždy pocit, že knihy od Lauren Kate sú strašné, ale tak nejako v poslednej dobe stále čítam len samé chválospevy, neviem kde sa tu zrazu berú a začína to pútať moju pozornosť :D
    Inak ja som si tiež vravela, že keby som sa už aj nebodaj dokopala k tvorbe videorecenzií, tak si neviem predstaviť, ako by som to postrihala :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tom Felton sa ti nepáči??? hanba ti! 8D
    Od Lauren Kate som nečítala ešte ani Pád 8D ale tá Slza ma skôr zaujala 8)
    Ja som u Judit v tej súťaži vtedy vyhrala podpísané Kruté leto 8) ai ja som to ešte neprečítala hanba nám 8P

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tiež sa mi nejako zdá, že s chválou na Lauren Kate sa roztrhlo vrece. Ja som od nej čítala iba Pád, ale dajako ma to nechytilo. Inak podľa rozhovorov vyzerá, že je to sympatická ženská a jej nová séria ma celkom zaujala, takže tomu možno dám šancu. Dúfam, len že sa bude držať opisu toho diela a dá mu riadny emotívny náboj ako sľubuje (hlavne čo sa týka hlavnej hrdinky a jej vnútorného citového sveta), pretože s Luce sa jej to teda vôbec nepodarilo! :D
    Jocelyn a Lucian sú skvelí...bodaj by neboli tak blbí a dali sa dokopy oveľa skôr!!! :D Nikto totiž teraz netuší, koľko im to vydrží. Vďaka masakru v CoHF!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tie knihy o Lauren Kate nie sú nič extra keď sa to tak vezme, ale oni majú v sebe proste NIEČO a to niečo z nich robí taký super zážitok :) Každá z častí pádu je iná a vždy prinesie niečo nové a tie postavy sa tam vyvíjajú a to ma neskutočne bavilo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Za tú Lauren Kate máš u mňa veľké plus :) Zbožňujem ju a všetky jej knihy...:) +++++

    OdpovedaťOdstrániť
  6. S Lauren Kate souhlasím. Je to skvělá autorka a měla by opravdu vydávat častěji. Na Dokonalý pár se moc těším a doufám, že bude tak úžasný jak říkáš :)

    OdpovedaťOdstrániť