Stránky

pondelok 11. júna 2012

Triaška


Autor: Maggie Stiefvarerová
Dielo: Triaška
Séria: Vlci z Mercy Falls
Diel: Prvý
Počet strán: 309 str.

Príbehy
o vlkoch nie sú u mňa až také obľúbené. Skôr sa im vyhýbam, akoby som ich mala začať čítať. Po tejto knihe som však siahla. Treba priznať že vás najprv zaujme svojim vzhľadom. Veď koho by nie? Krásna obálka, kde dominuje biela farba, je príjemná zmena oproti tým prevažujúcim čiernym. Ale na obale predsa nezáleží.

Možno si poviete: ach vlci, mám čítať ďalší príbeh plný chlapov s veľkými hrudníkmi, ktorých nadmerná dávka adrenalínu a testosterónu mení na chlpaté potvory, ktoré bojujú o lásku dievčaťa? Nemusíte sa obávať Triaška je mierne iná. Áno ide o vlka a áno ide o lásku. Ale príbeh vlčieho chlapca Sama a jednoduchého dievčaťa menom Grace je iný. To že je Sam vlk, spôsobil vírus a nie nejaká superkliatba, alebo gény po rodičoch. Nie je vlkom stále, ale príde deň, keď ním ostane navždy.  Nepôsobí na neho mesiac, nemôže sa dobrovoľne premieňať. Zmenu spôsobuje chlad. V lete človek, v zime vlk. Nakoľko si dokážete udržať vo vlčej podobe ľudskú podstatu?

Grace býva v dome, ktorý obklopuje les. Každú zimu pozoruje vlkov. Leto je pre ňu smutné, je totiž bez vlčieho zavýjania. Kniha je písaná raz z pohľadu Grace a raz z pohľadu Sama. Vieme teda čo si jeden o druhom myslia, čo cítia a čo sa odohráva keď hrdinovia nie sú spolu. Ich láska je krásna, jemná, úprimná (konečne nejaká kniha kde nám nevznikol milostný trojuholník). Musia nájsť spôsob, aby ich vzťah neskončil príliš rýchlo.

Nehľadajte v knihe akciu.  Ak nepočítame pár scén na konci, tak sa tam nenachádza. Triaška je romantický príbeh, pri ktorom si dobre oddýchnete. Dejová línia je hlavne zameraná na krásny vzťah medzi Samom a Grace. Aj napriek tomu že je to veľmi príjemné čítanie mne to trvalo tri týždne (hanba ja viem). Ak máte radi jednoduchosť a romantiku, tak po knihe určite siahnite. Hodnotím ju tromi vločkami.

3 komentáre:

  1. Podobne o knihe zmýšľam aj ja :) To je milé! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jeee :) to je super keď si čitateľ prekliká aj na prvé recenzie :)

      Odstrániť
  2. To večné sťažovanie, že tam nebola akcia konečne ustalo spolu s týmto, som rada, že som našla recenziu, ktorá veľmi dobre zhrnula moje pocity. :)
    Ja tú knihu mám rada (napriek tomu, že mala chvíľami väčší potenciál). Príde mi mrazivá a ľahká ako pierko. Vzťah Grace a Sama ma v ďalších dieloch štval ale tuto som sa usmievala. Veď je to také milé...(načase si to zase raz prečítať)

    OdpovedaťOdstrániť