Stránky

streda 27. júna 2012

Nádherné Tvory


AutorKami Garciová a Margaret Stohlová
Názov:
 Nádherné Tvory
Séria:  Prekliaty zaklínači
Diel:
Prvý
Počet strán: 384 str.




Reakcie
na začiatku čítania: „Nie zase nejaký nudný príbeh a ešte k tomu písaný v prvej osobe z chlapcovho pohľadu. Dúfam že nebude mať vnútorné myslenie príliš zženštilé.“  Reakcie počas čítania: „Fuhá zrejme som sa hlboko sekla .“ Reakcia po dočítaní: „Haló nech už mám v ruke druhú časť série. Toto bola fakt bomba.“




Príbeh sa odohráva v mestečku nazývanom Gatlin. Má typické  črty malomesta. Každý sa s každým pozná, vedia o dennej rutine suseda, vedia keď sa neukážete v kostole, každý ohovára každého, nedovidia si ďalej ako na špičku nosa, uzavretá komunita posadnutá občianskou vojnou spred mnohých rokov, ktorý medzi seba nepustia nikoho kto sa nenarodil a nevyrástol v ich meste. Hádajte čo sa však stane. Pokojný život mesta naruší nové dievča, Lena Duchanesová, ktorá sa prisťahuje ku strýkovi, ktorého nikto nevidel už mnohé roky a ktorý žije v strašidelnom dome, ku ktorému sa nikto neodváži priblížiť. V tejto časti som si povedala aké trápne klišé a knihu takmer zatvorila.

Ethan Lawson Wate je jeden z dvoch hlavných postáv knihy. Z jeho pohľadu je rozprávaný aj príbeh. Žije s otcom a ženou ktorá je niečo ako jeho pestúnka už odmalička. S Lenou sa zoznámi v škole, a zistí že ju vlastne už dlho pozná zo snov. Na škole je terorizovaná a on je jediný kto sa s ňou rozpráva a pomáha jej prežiť tlak nenávistných  teenagerov. Postupne sa dozvedá mnohé o nej aj o jej strýkovi a dome na Havranej. Veľmi som sa bavila na spôsobe akým sa Lena a Ethan dorozumievajú, pretože ako dieťa som si stále predstavovala, ako takto komunikujem s kamarátom. Povaha Ethana je dosť chlapčenská aj keď je kniha písaná dvoma autorkami.



Dejová  línia smeruje k Leniným narodeninám, kedy ju čaká rozhodnutie. Temnota, alebo svetlo. Má však na výber, alebo je jej cesta už vopred napísaná perom osudu? Nájdu spôsob aby zachránili jeden druhého? Nakoľko sú prepojené ich duše a čo to spôsobuje? Autorky nám ponúkajú jednu záhadu za druhou. Kniha nie je veľmi predvídateľná a za to, má u mňa veľké plus.






 Postavy sa len tak bezducho neobjavujú a znova nemiznú. Každá má čo povedať a vniesť nové svetlo na cestu Leny a Ethana. Nie je to len ďalší nudný a bezduchý romantický príbeh. Vyhneme sa vyumelkovaným, plytkým a ufňukaným chovaním postáv. Bolo to napínavé, krásne, záhadné, miestami romantické a duchaplné. Ethan sa zapísal na môj zoznam úžasných knižných hrdinov, a to na dosť vysokej priečke . Knihu vrelo odporúčam. Je príliš krásna na to, aby ste sa jej vyhli. Dostáva plný počet vločiek
J



Astesia



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára