Stránky

sobota 29. septembra 2012

Škola Noci1- Označná


Autor: P.C. Castová a Kristin Castová
Názov:
Označená
Séria:
Škola Noci
Diel:
Prvý
Počet strán:
264 str.

Opäť nastáva chvíľa, keď sa chystám vychváliť knihu, ktorú ostatní považujú za katastrofálnu. Vítam vás v Škole Noci a predstavím vám Zoey a jej život v prvej časti mnohodielnej sérii. Vo svete Zoey je upírstvo bežná vec. Majú svoje vlastné školy, pohybujú sa v každých kruhoch spoločnosti a chcú, aby ich ľudia prijali. Ako sa môžete stať upírom? No, musíte mať na to bunky. Súvisí to so zmenou v DNA a keď vás nájde a označí hľadač, ste nútený opustiť všetko čo poznáte a presťahovať sa do najbližšej školy. 




Na označené decká čaká štvorročné štúdium. Po rokoch strávených v škole sa buď premenia na upíra, alebo nezvládnu superzmenu a zomrú. Predmety sú zaujímavé napríklad upírska sociológia, rituály, šerm, jazdectvo na koni... Decká sa potrebujú vzdelať, ale zároveň zostať vo forme. Nesmú lenivieť, chorľavieť, priberať , pretože ak sa to začne, nedovŕšia superzmenu a zomrú.




Zoey pochádza z nepodarenej rodiny a rozumie si len z babičkou. Jej mama sa druhý raz zosobášila a zmenila sa tak, ako to žiadal jej muž. Zoey je rada že bola označená a môže vypadnúť. Upírstvo sa jej začína páčiť a zvyká si na nový život. Vyučovanie je v noci a cez deň študenti aj učitelia spia. Školu ovláda príšerná a dokonalá blondína, ktorá šikanuje študentov a svoj spolok nevedie tak, ako by mala. Zoey sa rozhodne zatrhnúť jej to. Nájde si super kamošov a je konečne šťastná. Je však čudná! Každé označené mláďa ma na čele obrys polmesiaca. Keď prejde superzmenou, tak sa mesiac vyplní a rozvinie sa do tetovania, ktoré zdobí tvár každého upíra. Tento nápad s tetovaniami sa mi veľmi páči. Je to niečo nezvyčajné a krásne. Prečo má však Zoey vyplnené tetovanie? Prečo disponuje mocou živlov? 

Zatiaľ to vyzerá, že kniha je zaujímavá a stojí za prečítanie. Áno je zaujímavá a áno za prečítanie stojí. Ale! Komu je kniha vlastne určená? Deťom určite nie. Je tam opisovaný orálny sex a spomínajú sa aj mnohé iné úchylnosti. Dokonca samotné pitie krvi má sexuálny nádych. Dospelým? Tak na to zabudnite! Kniha je písaná matkou a dcérou a to poznačilo jazyk písania. Je písaná teen štýlom a normálny dospelák tomu na chuť nepríde. Bude sa pozastavovať nad mnohými vecami a tie ostatné nepochopí. Takže ak ste mierne šialený a túžite po nelogickom príbehu plnom mágie a Wicca náboženstva tak si knihu prečítajte. Ak si chcete oddýchnuť a pobaviť sa, tak si knihu prečítajte. Zoey nie je Bella Swanová, ale ani Katniss Everdeenová. Budete ju buď nenávidieť, alebo si na ňu zvyknete.

Čas je zobrazený čudne. Zoey je upír sotva týždeň a už má najlepších priateľov, dokonalého chlapca, prebrala študentský spolok, vytvorila si nepriateľov. To sú veci, ktoré sa dosahujú dlhšie a nie za štyri dni! Škola Noci je šialená, nelogická, vtipná, príliš americká, záhadná a magická. Má svojich obdivovateľov, ale aj čitateľov ktorí ju nenávidia. Školu Noci treba skúsiť, a uvidíte či vás chytí alebo nie. Ak sa vám prvý diel nezapáči, tak si ostatné ani nezháňajte. Ja túto sériu zbožňujem a prvý diel by som pokojne označila piatimi vločkami. To by však bolo prehnané aj na moje pomery.


Astesia


4 komentáre:

  1. 4 hviezdičky? to sa mi zdá dosť dobré hodnotenie, ja som aj častiam predtým dala také tri myslím a počula som, že každou časťou je to nudnejšie a nudnejšie :D rada by som sa do toho pustila, ale akosi ma to neťahá, už som hádam aj zabudla, čo všetko sa dialo v knihe predtým :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No ja som sa tak zahľadela na poličku pred dvoma dňami a napadlo ma, že si dám re-reading a zrecenzujem to :) Veľmi mám knihy rada a prečítané mám zatial všetky čo vyšli, okrem posledného. Nájdu sa aj časti ktoré by som zakopala pod strom a už viac nevytiahla, ale viac v ďalších recenziách =)

      Odstrániť
  2. Ja by som si aspoň 1. diel rada prečítala, len sa k tomu nejako neviem dostať 8D vždy som obdivovala obálky aj nápad, len potom všetky tie zápornejšie recenzie ma odradzovali 8)

    OdpovedaťOdstrániť