Stránky

sobota 25. augusta 2012

Som Bosorka


Autor: Vita Jamborová
Názov:
Som Bosorka
Počet strán: 
488 str.

Vita Jamborová, ktorá prežila detstvo v Ukrajine, neskôr pôsobila v Českej republike a nakoniec sa usídlila na Slovensku, je autorkou románu Som Bosorka. Nie je to jej debut, ale zatiaľ jediná kniha, ktorú som od nej čítala.

Naša hrdinka Adriana sa v detstve stala bosorkou (čarodejnicou, strigou...pomenujte ju ako len chcete), čiže pubertu si spestrovala čarami a aj v dospelosti ich hodne využívala. Dostala možnosť pracovať pre nádherného chlapa a jej dobrodružstvá sa mohli začať. Ardet, jej zamestnávateľ, je totiž vášnivý zberateľ vzácnych historických predmetov. Spoločne aj s jeho týmom, začnú cestovať po svete a naháňať sa za tajomstvami. Najprv je to kľúč, neskôr amulet a nakoniec záchrana Adrianinej budúcnosti.


Postavy nie sú komplikované a dá sa na ne ľahko zvyknúť. S Adrianou je to rovnako a vy budete mať pocit, že ju skutočne poznáte. Je odvážna, rozumná, nenechá sa ovplyvňovať a svoj život drží pevne vo vlastných rukách. V knihe nájdete dobrodružstvo, romantiku, navštívite mnohé miesta (aj minulosť), spoznáte ďalších čarodejníkov a dokonca aj “vampírov“. Čo mňa najviac potešilo, bola v príbehu prítomnosť čarodejnice Morgany. Morgana, Merlin, Artuš však si spomeniete kto to je?

Milostný trojuholník má v knihe tiež svoje miesto. Našťastie Ardet o Françoisovi nevie a zbytočne sa to nekomplikuje. Ardet je ženatý, ale srdcu nerozkážeš. François (ach François) je jeho ochranca a tajne miluje Adrianu. Osud jej dopraje priazeň obidvoch mužov, a jej život bude o to pestrejší. Kniha je napísaná vo forme denníka, ktorý niekto číta. Vôbec som si to neuvedomovala, pretože neboli žiadne zásahy do deja “z vonku“. Ešte po vyše polovici prečítaných strán, som bola presvedčená, že kniha dostane plný počet vločiek. Jednu roztopila posledná časť príbehu. Kniha je totiž rozdelená do troch častí: V pasci, Amulet fortuny a Tajomstvo času.


Nerozumela som času. Koniec bol príliš prešpekulovaný a úplne som sa stratila v časovej línii. Nechápala som, ako sa mohli niektoré veci udiať a ako na seba nadväzujú. Nedokázala som sa poriadne do deja začítať a preto som si koniec poriadne neužila. Síce tam nakoniec  bolo podané vysvetlenie, ale i tak som mu neporozumela. Je to však ničo, čo mňa zmiatlo a nepáčilo sa mi to, ale mnohý to určite pochopíte správne. Celkovo je to veľmi príjemné čítanie s dávkou dobrodružstva a lásky. Nieje to banda ufňukaných teenagerov, ale skupinka rozumne uvažujúcich a dospelých ľudí. Kniha je dokonca jednodielna, čo som veľmi ocenila. Keď máte takú kombináciu radi, kniha určite nesklame. Štyri vločky si príbeh jednoznačne zaslúži.

Astesia

12 komentárov:

  1. znie to zaujímavo 8) to je taká moderná bosorka potom 8D zasadená do normálnej súčasnosti 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru moderná je:) Nemusíš sa obávať starej srtigy s bradavicou na nose, ako v kotly varí sliz a na pleci jej sedí ropucha =)

      Odstrániť
  2. táto kniha je pre mna to najlepšie čo som tento rok čítala :) k tomu koncu, ja som ani nebola zmätená, ale rada by som si o nom podiskutovala ak by si chcela :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vieš čo, ja som nijak nevedela pochopiť záležitosť so Simonom a Margarétov, vďaka čomu sa vlastne Adrianina súčastnosť vyvinula tak ako mala. Ako mohol byť zároveň predok aj potomok? Možno je len príliš teplo na to, aby som to nejako rozobrala a pochopila, ale v tej poslednej časti som mala jednoducho bordel.

      Odstrániť
  3. jedna z naj kníh v poslednej dobe pre mňa taktiež som nebola z toho konca zmätená :) a s poznámkou ach Francois súhlasím :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Francois je zlatíčko. Uplne ideál muža:) Nieže by sa s Ardetom žilo zle, ale chýbala mu tá správna iskra :)

      Odstrániť
  4. Vyzerá to naozaj dobre. Knihu som už videla aj v kníhkupectvách, ale ešte som nečítala žiadnu recenziu. Po tej tvojej mám chuť sa do nej pustiť hneď. Ehm, najprv si ju zoženiem. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Velmi si ma potešila :) som rada, že sa recenzia páči.

      Odstrániť
    2. Simone: kniha je vážne super, ak by si chcela mám na blogu recenziu, ale tá je staršieho dáta :) jednoznačne knihu odporúčam, pre mna je to zatial najlepšia kniha, ktorú som tento rok čítala :)

      Odstrániť
  5. Tahle kniha vypadá skvěle :) Už jsem ji někde zahlédla a strašně se mi líbila... předpokládám ale, že v češtině nevyšla? Jsem hrozný lenoch, já vím, ale do čtení ve slověnštině se mi moc nechce - sice rozumím, ale přeci jen mateřština je mateřština :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja práveže rada čítam v iných jazykoch :) a češtinu už ani neberiem ako cudzí jazyk :) ale začať čítať v angličtine bolo fakt zaujímavé :)

      Odstrániť
  6. Alé, mám ju doma! Začala som ju čítať a teraz už iba poškulujem lebo niet času. Veľa povinného čítania (jasne). A tak. Na mňa moc hrubé a je to kniha, pri ktorej potrebujem mnoho času a pokoja aby som si to užila. Uvidíme teda kam až sa s Bosorkou dopracem ja.

    OdpovedaťOdstrániť