Stránky

pondelok 1. októbra 2012

Nádherná Temnota



 Och no veľmi nepríjemne a choro sa cítim a našla som starú recenziu, ktorú som napísala ešte keď som o blogu len uvažovala. Tak tu ju máte a ja sa zase ozvem keď mi bude lepšie :)

Autor: Kami Garciová a Margaret Stohlová
Názov:
Nádherná Temnota
Séria:
Prekliaty zaklínači
Diel:
Druhý
Počet strán
: 344



Na druhý diel som sa po dočítaní toho prvého veľmi tešila. Nesklamalo ma to, ale čakala som trošičku viac. Viac záhad, viac akcie, viac lásky, viac odpovedí. No miesto toho kniha ponúka mnoho ďalších otázok. Nepripadalo mi to ako pokračovanie. Kebyže z prvej knihy vyberú úvod a dajú ho na začiatok tejto, mohol by to byť aj diel prvý.


Jeden by si myslel, že svet zaklínačov bude pred ľuďmi viac ukrytý. Ale v Gatline vie o ňom veľa obyvateľov, v mestách sú kade-tade ukryté vstupy do zaklínačských tunelov, ale nikto si to nevšime.
Nemám rada tie klišéovité situácie, ktoré sa veľmi často vyskytujú v pokračovaniach sérií. On/ona sa rozhodne pred svojou polovičkou utiecť, lebo je nebezpečná. On/ona je nešťastná lebo očividne stratil/a lásku. V deji sa zrazu ukáže nové dievča/chlapec a on/ona sa očividne zamiluje. V tejto knihe to našťastie dáva zmysel.


Čo povedať k prostrediu? Poznáte tie počítačové hry, v ktorých postupujete na základe nejakých videní, niečo vám pomáha a vedie vás dopredu aby ste dosiahli ciel? No nejako takto by sa to celé dalo zhodnotiť. Ethan má opäť videnia a potrebuje nájsť Lenu. Blúdi za ňou v zaklínačských tuneloch spolu s priateľmi a dalo by sa povedať, že ich vedie mačka.

Autorky sa neriadia pravidlom „to najlepšie nakoniec“ a napínavé scény nám ponúkajú počas celého príbehu. Vyskytujú sa mnohé zvraty a postavy, ktoré som považovala v príbehu len za umelo predlžujúce dej, nám dajú najavo, že aj oni majú k celej veci čo povedať.

Finálna scéna je dalo by sa povedať „krásne temná“, ale aj tak sa nedozvieme odpoveď na otázku, ktorá nás zaujíma už od prvej knihy. Príbeh som si maximálne užila, aj keď prvý bol o štipku lepší. Som zvedavá čo prinesie pokračovanie.



Astesia


2 komentáre:

  1. Túto sériu by som si rada prečítala, tie obálky ma uchvátili 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej :) len pokračovanie nejako neregistrujem že by malo byť vydané na Slovensku :/ dufam že som to len prehliadla a ono čoskoro bude :)

      Odstrániť