Stránky

piatok 5. októbra 2012

Pasca


Autor: Lauren DeStefano
Názov:
Pasca
Séria:
Záhrada nesmrteľnosti
Diel:
Prvý
Počet strán:
360 str.


Tretia svetová vojna zničila svet. Ostala jedine Severná Amerika (prečo raz neostane Európa?) aj ľadovce sa roztopili, takmer všetko je zničené. Ale to nieje najhoršie. Ľudia umierajú v mladom veku. Muži sa dožívajú 25 rokov a ženy len 20. Aby ľudstvo nevymrelo, deti musia rodiť deti. Muži majú mnoho manželiek, no pre tento svet je to prirodzené. Tento problém sa však netýka všetkých.


Prvá generácia ľudí bola vytvorených umelo. Nemajú žiadne choroby a dožívajú sa úctyhodných 80 až 90 rokov. Zaplatili za to priveľkú cenu. Ich deti sa rodia s vírusom, na ktorý nieje liek. Deti vyrastajú často v sirotincoch, ich rodičia umrú skôr. Niektoré pekné dievčatá majú šťastie možnosť, dostať sa do bohatej rodiny a byť jednou z manželiek pána domu.


Rhine, Cecily a Jena. Tri rôzne ženy sa dostanú do jedného domu, k jednému manželovi. Ich charaktery sú odlišné. Jedna nadšená bohatstvom a životom v ilúzii. Jedna nešťastná a s vedomým, že jej už neostáva veľa času na život. Posledná je Rhine. Snaží sa samú seba presvedčiť, že je silná a dokáže sa dostať domov. Pretvaruje sa, aby si získala dôveru. Často je však veľmi slabá a pomáhajú jej ostatný.
Jemný milostný trojuholník mi nevadil. Rhine bola vydatá za jedného, ale chcela odísť a zachrániť druhého. Žiť s boháčom, ktorý je očividne ovládaný ľuďmi z prvej generácie? Ujsť so sluhom do neznáma? Treba sa rozhodnúť medzi tým č je jednoduchšie, a čo je správne.


Pasca je krásnym príkladom toho, že kniha nepotrebuje hrôzostrašnú akciu a plno zápletiek. Stačí originálny nápad, vytvoriť primerané prostredie a dej krásne plynie. Čakala som, že na konci dostanem odpovede na mnohé otázky položené v knihe. No nedostala som. Skončilo sa to príliš rýchlo. Pripadalo mi to ako odseknuté. V prvej časti trilógie nás chcela autorka zoznámiť so svetom. Kniha je niečo ako úvod a ja dúfam, že ostatné časti budú rovnako úžasné, alebo ešte lepšie.


Všimnite si obálku, ktorá o knihe mnoho prezradí. Najviac sa mi páči vtáčik v klietke na prednej strane a presýpacie hodiny na zadnej. Mnohé to prezrádza. Myslím že nemusím písať, na koľko som bola knihou uchvátená. Všetko bolo premyslené a mňa to hrozne bavilo. Kniha právom dostáva 5 vločiek. Išla som do nej s obavami a ostala maximálne spokojná. Vrelo odporúčam.


Astesia


3 komentáre:

  1. 8) pekná recenzia, úplne s tebou súhlasím 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Na první pohled mě kniha zaujala svojí dokonalou obálkou! Hned jsem si ji musela přečíst. :D Hezká recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem =) Mňa tak isto zaujala obálka, ale s názvom som mala tesne po vydaní knihy problém :D neviem prečo som to čítala ako Paska a nechápala tomu. Asi som bola príliš poangličtená =)

      Odstrániť