Stránky

piatok 9. novembra 2012

Na krídlach fantázie *2

Rozhodla som sa zapojiť do jesenného špeciálu, ktorý si pre nás pripravila Syki. Vždy vo štvrtok (dnes je to v piatok), počas celého novembra, budem predstavovať svoje obľúbené fantasy svety. Dnes sa prenesieme do tajomného, nočného sveta.

Deti noci


Namiesto cez deň, študujú a  sú hore v noci. Myslíte si že ide o upírov, myslíte si správne. Upírich príbehov a svetov je veľa. Vyberám ten, ktorý mám najradšej a je aj originálny. Škola noci každý večer otvorí svoje brány, aby privítala upírske mláďatá, ktoré v škole študujú. Upírom sa v tomto svete stane človek len vtedy, ak to má geneticky predurčené. Uhryznutie od upíra nepomáha. Potom, ak teenager zistí, že sa začína meniť,  musí sa dostať do školy, aby prežil. Vo svete je škôl veľa a každé nové mláďa má na čele tetovanie v tvare  obrysu polmesiaca. V škole je až dovtedy, kým nedokončí zmenu a tetovanie sa nerozšíri.

Upíri sú v tomto príbehu vykreslený inak. Neživia sa len krvou, ale aj normálnym jedlom. Potrebujú spánok ako každý tvor. Slnečné svetlo ich nezabije, ale spôsobuje im bolesť. Sú vykreslený viac ako ľudia  nie ako príšery. Dokonca aj ľudia vedia o ich existencii. Síce sa ich boja, ale tolerujú ich. Aj medzi slávnymi osobnosťami sa nájdu nočné tvory. Každý disponuje nejakou mocou napríklad ovláda živly, hovorí so zvieratami, vie liečiť, alebo je nadaný na lukostreľbu. Veria v bohyňu Nyx  a tá sa o nich stará, mnohokrát sa im zjavuje a pomáha v problémoch.


Tento svet sa mi veľmi páči. Je vymyslený perfektne a má obrovský potenciál. Škoda že autorky to viacej nepremysleli a do perfektného sveta, na ktorom si určite dali záležať, vložili plytké postavy a slabšie dialógy. Ja som si knihy a svet napriek tomu obľúbila. Kto by nechcel byť silnejší, krajší, so schopnosťami, inteligentnejší a mať dlhý život? Upír v tomto príbehu nie je nesmrteľný, len má dlhší život ako človek. Dlhší tak o 200 rokov.

Upír je moja druhá najobľúbenejšia fantasy príšerka (prvenstvo si držia víly) a Škola noci si ma získala. Nie je dokonalá, vlastne je dosť trafená, nelogická a občas lezie na nervy, ale ja ju zbožňujem. Páči sa mi bohyňa, páči sa mi vyučovanie, páčia sa mi rituály a páčia sa mi upíry. Mnohý to nečítali, pretože séria sa nemôže pochváliť pozitívnou kritikou. Ja vravím treba dať tomu šancu a škola si k vám možno nájde cestu.

Astesia



6 komentárov:

  1. Vidím, že obidve milujeme upírov, Harryho Pottera 8D
    Tejto sérii sa chystám dať šancu už čoskoro 8) Ten svet, aký si vykreslila, je naozaj zaujímavý 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jeej takto pekne ešte nikto o Škole noci nepísal :) Vážne myslím si, že by to bola celkom skvelá séria ale tie postavy a štýl...Upírska problematika sa rieši možno na polovici... Mne škola noci učarovala preto lebo tam sú kone a keďže som jazdila a občas ešte jazdím tak som sa strašne tešila...však trochu ma to sklamalo, že sa tomu venovalo iba trochu

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Niekedy som sa bála koní :) ale teraz by som aj celkom skúsila jazdiť :) ako som už povedala, knihy mám rada :) aj keď tie posledné časti sú už prehnané :/ ale Predurčenú som ešte nečítala :)

      Odstrániť
  3. A já mám pořád přečtený jen první díl a skoro všechny dokoupené doma, čekají na poličce, až se mi bude chtít.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Som tak šťastný, že som urobil správne rozhodnutie, keď som sa obrátil na Dr. Adelekeho, ktorý mi pomohol získať späť svojho ex späť tým, že na neho vrhol milostné kúzlo. Jedným z najlepších rozhodnutí, ktoré som kedy urobil, bolo kontaktovať Dr. Adeleke, aby mi pomohol získať späť svojho milenca. Bol som život plný šťastia po tom, čo som kontaktoval doktora Adelekeho, pretože mi nielenže nepriniesol svojho milenca, ale tiež sa zamiloval pre seba viac jedinečný a vynikajúci. Ak potrebujete okoreniť svoj vzťah s väčšou láskou a pozornosťou, obráťte sa na Dr. Adelekeho na jeho e-mailovú adresu [aoba5019@gmail.com], zavolajte alebo Whatsapp ho prostredníctvom svojho kontaktu +27740386124 a byť šťastný, rovnako ako ja, vďaka Dr. Adeleke za tvoja skvelá práca.

    OdpovedaťOdstrániť