Stránky

piatok 23. novembra 2012

Na krídlach fantázie *4

Rozhodla som sa zapojiť do jesenného špeciálu, ktorý si pre nás pripravila Syki.
Opäť som to nestihla pridať v štvrtok, ale až dnes. Neviem, či ste si všimli, že som si našla systém a podľa toho povyberala svety. Najprv to bol obľúbený svet z detstva, nasledoval obľúbený úpírsky svet, potom to bol svet ktorý ma rozosmial. Dnes si dáme jednu dystópiu a budúci týždeň to bude najobľúbenejší svet zo všetkých.

Naplánujú dokonalý život



Rozmýšľala som, že ktorý dystopický svet vyberiem. Do finálneho súboju sa dostala Divergencia a Dokonalý pár. Zvíťazil svet ovládaný funkcionármi. V každej dystópii je hlavný cieľ vyšších mocností rovnaký. Vymyslieť pravidlá a ovládnuť ľudské životy tak, aby ľudia uverili, že nikdy predtým sa nežilo lepšie a ich život je takmer nádherná utópia. Chcú tak predísť nepokojom, vzburám a samozrejme vojnám. Keď ľuďom vezmeme všetko, vrátime im niečo a navykladáme sladké lži, tak nás budú milovať. 

Svet v ktorom žije Cassia ovládajú ľudia, ktorý si hovoria funkcionári. Rozhodli sa, čo je pre ľudí dobré a čo nie. Vybrali sto malieb, piesní a básní, ktoré sú pre ľudí vhodné. Keď dovŕšite určitý vek a budete chcieť, tak vám nájdu dokonalého partnera do ktorého sa určite zamilujete a prežijete spolu dlhý a krásny život. Práca taktiež nie je problém, pretože oni už vedia, že čo je pre vás najlepšie. Monitorujú sny ostatných, aby vedeli ako sa cítia. Existuje mnoho provincií, ale ľudia z jednej poriadne nevedia, ako sa žije v tej druhej. Predpokladajú že všade je to rovnaké. Veď systém funkcionárov je dokonalý a život je tak ľahší.


Tak a je čas otvoriť oči a nazrieť do reality. Ten život je zvrátený, je bez slobody, všetko je manipulované a ako náhle má niekto niečo proti, tak ho odstránia. Každý jeden dystopický svet je krutý. Ich počet v posledných rokoch prudko narastá. Ľudí zrejme baví čítať o utrpení a zlom živote iných, ale keby mali v takom svete žiť, neviem či by boli spokojný. Mňa tie príbehy bavia, pretože to je zároveň aj o tom, kam až ľudstvo môže dospieť. Sme rasa ktorá nemá nikdy dosť a stále chce vlastniť a ovládať čo najväčšiu časť sveta.


Dokonalý pár je moja obľúbená kniha. Či už pre stvorený svet, alebo pre hlavné postavy. Zarazil ma v nej fakt, že ľudia nevedeli písať a písané písmo sa im ťažšie čítalo. Písali len na prístrojoch a nemali ani žiadne perá. Je to len drobnosť, ale ja si svoj bežný deň bez pera či ceruzky neviem predstaviť. Po jednej strane je možno dobré, že ľudia majú istoty a nemusia sa báť zlého života... No mne by chýbala sloboda, voľný pohyb, cestovanie, spoznávanie nového. Mnohé postavy v tejto knihe nežijú, ale len existujú.

Takže čo si myslíte? Chceli by ste skúsiť život v dystopickom svete? Čo myslíte, prežili by ste?  

Astesia


5 komentárov:

  1. Sérii Matched mám moc ráda. Nejsilnější moment prvního dílu pro mě byl, když Ky učil Cassi psát. Každopádně jsi mě ještě víc navnadila na ten poslední díl, co mám doma :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja sa teším na druhý diel:) A súhlasím s tým silným momentom! Na mňa to veľmi urobilo dojem. A ešte ten koniec... ach

      Odstrániť
  2. "Mnohé postavy v tejto knihe nežijú, ale len existujú" - to si pekne vyjadrila, tiež som sa tak niekedy cítila, akoby som nemala na výber, nemôžem robiť nič zo svojho vlastného rozhodnutia, proste všetky veci sú dané. Ten svet je vytvorený naozaj dobre 8D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Som tak šťastný, že som urobil správne rozhodnutie, keď som sa obrátil na Dr. Adelekeho, ktorý mi pomohol získať späť svojho ex späť tým, že na neho vrhol milostné kúzlo. Jedným z najlepších rozhodnutí, ktoré som kedy urobil, bolo kontaktovať Dr. Adeleke, aby mi pomohol získať späť svojho milenca. Bol som život plný šťastia po tom, čo som kontaktoval doktora Adelekeho, pretože mi nielenže nepriniesol svojho milenca, ale tiež sa zamiloval pre seba viac jedinečný a vynikajúci. Ak potrebujete okoreniť svoj vzťah s väčšou láskou a pozornosťou, obráťte sa na Dr. Adelekeho na jeho e-mailovú adresu [aoba5019@gmail.com], zavolajte alebo Whatsapp ho prostredníctvom svojho kontaktu +27740386124 a byť šťastný, rovnako ako ja, vďaka Dr. Adeleke za tvoja skvelá práca.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. najlepším kúzelníkom kúziel do roku 2020 je Dr. Adeleke, veľký čarodejník z Afriky. Chcem mu pomocou tohto média poďakovať za to, že mi vrátil moju ženu, povedal mi iba to, aby som poskytol veci potrebné pre kúzlo a ktoré som urobil, a on mi povedal, že po dostal položky za 24 hodín, začnem vidieť výsledok a naozaj je človek podľa jeho slov, kontaktujte ho dnes a nechajte svoj problém vyriešiť. E-mail: aoba5019@gmail.com alebo ešte lepšie Whatasapp him on +27740386124

    OdpovedaťOdstrániť