Stránky

pondelok 5. novembra 2012

Stredná strašidelná


Autor: Lisi Harrisonová
Názov:
Stredná strašidelná
Séria:
Monster High
Diel:
Prvý
Počet strán:
238 str.

Prekvapenie, prekvapenie a ešte raz prekvapenie. Neskutočne milá kniha. Aj keď nie som cieľová veková skupina, tak sa mi veľmi páčila. Autorka mala jedinečný nápad a dokonale ho spracovala. Vytvoriť mestečko, kde sa stretnú potomkovia rôznych príšer (Dracula, vlkolak, morské tvory, múmia, frankenstein...) je téma, ktorá sa mi veľmi páči. Najprv som mala obavy, lebo obchody sú plné hračiek s motívom Strednej strašidelnej a príde mi to prehnané a gýčové. Postavy som si predstavovala úplne inak, ako ich vidím každý deň na pultoch v obchodoch.

Raritný (tak si hovoria príšery) žijú spoločne s obyčajskými (tak zase hovoria ľuďom), no musia žiť v utajení. Niekedy žili spoločne, ale hororové filmy spôsobili, že sa ich ľudia báli a chceli ich vyhubiť. Tak sa utiahli do úzadia a pomocou prestrojenia splynuli s obyčajským svetom. Žijú si pokojne, až kým novo vytvorená dcéra Frankie Steinová nedostane nápad, znovu sa začleniť do obyčajskej spoločnosti bez mejkapu a pretvárky. Nepôjde to bez problémov a kto by povedal, že sa jej život skríži z obyčajským dievčaťom, ktoré sa prisťahovalo do mesta a volá sa Melody Carverová.

Melody má tiež svoj život a problémy. Narodila sa so škaredým nosom, ale jej otec (plastický chirurg) jej ho opravil, aj keď protestovala. Museli sa však presťahovať, pretože Melody má astmu. Obe dievčatá rozoberajú svoj život a chalanov. Kniha raz opisuje Frankie a raz Melody. Strieda sa to po kapitolách a rýchlo som si na to zvykla. Dievčatá sa prakticky ani nepoznajú a ruky si podajú až na konci knihy.

Príbeh je vtipný niekedy aj trošku akčnejší, no hlavne nesie v sebe jednu krásnu myšlienku. Nech vyzeráme akokoľvek, všetci sme rovnaký a najdôležitejšie je to, čo máme vnútri. Nie každý kto je pekný má aj pekný život. Autorka ukazuje, že netreba mať voči druhým žiadne predsudky a každého treba prijať takého, aký v skutočnosti je. Ďalej poukázala aj na to, že kamarátky môžu veľakrát sklamať a nemyslia to s priateľstvom úprimne. Pred priateľstvo stavia lásku a je to vážne milo napísané.


Táto malá čierno-ružová knižočka má v sebe veľmi veľa. Niekomu možno nesadnú reči puberťákov, ale každý sme si tým prešli. Keď máte radi knihy podobné ako Zlodejka duší, tak si ju určite prečítajte. Príbeh je jednoduchý, svieži, milý, vtipný a u mňa si vyslúžil plný počet vločiek.


Astesia


5 komentárov:

  1. Pekná recenzia, keď to niekde uvidím, určite si rada prečítam 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. K tejto knihe som mala negatívny postoj, naozaj som si myslela, že to budú iba nedôležité obkecávačky a ja z toho nebudem nič mať. Hm...presviedča ma to o opaku. Knihy z peknými myšlienkami sú predsa poklady. Možno po nej niekedy siahnem. :-) (určite ju dostane na Vianoce sestra, takže po nej siahnem tak či tak)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som bola veľmi prekvapená :) Čakala som detskú bárbinovskú knihu, ale ponúkla mi oveľa viac :)

      Odstrániť
  3. Som tak šťastný, že som urobil správne rozhodnutie, keď som sa obrátil na Dr. Adelekeho, ktorý mi pomohol získať späť svojho ex späť tým, že na neho vrhol milostné kúzlo. Jedným z najlepších rozhodnutí, ktoré som kedy urobil, bolo kontaktovať Dr. Adeleke, aby mi pomohol získať späť svojho milenca. Bol som život plný šťastia po tom, čo som kontaktoval doktora Adelekeho, pretože mi nielenže nepriniesol svojho milenca, ale tiež sa zamiloval pre seba viac jedinečný a vynikajúci. Ak potrebujete okoreniť svoj vzťah s väčšou láskou a pozornosťou, obráťte sa na Dr. Adelekeho na jeho e-mailovú adresu [aoba5019@gmail.com], zavolajte alebo Whatsapp ho prostredníctvom svojho kontaktu +27740386124 a byť šťastný, rovnako ako ja, vďaka Dr. Adeleke za tvoja skvelá práca.

    OdpovedaťOdstrániť