Stránky

streda 25. júla 2012

Článoček na stredu *1


Ak nie každú, tak aspoň každú druhú stredu, budem písať rôzne články. Budú to moje postrehy, nápady a myšlienky :)

Odkiaľ sa vlastne vzali?


Uvažovali ste niekedy nad tým, odkiaľ sa vlastne vzali všetky príbehy? Či už staré legendy, alebo novodobé príbehy od rôznych autorov? Prečo v 21. storočí ľudia vyhľadávajú knihy práve z nadprirodzenou tematikou? Hovorí sa, že literatúra odráža dobu v ktorej ľudia žijú. V minulosti to boli napríklad realizmus, vojnová a medzivojnová tematika, rôzne dedinské a meštianske romány a mnoho ďalších. Čo však motivovalo autorov k písaniu fantasy románov? Mnohokrát ide o obyčajný príbeh s obyčajnou zápletkou, pričom výnimočnosť diela je len v tom, že namiesto dvoch ľudí, sa do seba zamilujú anjel a človek, upír a človek, vlkolak a človek... O niečom inom sú dystopické romány, ale tým sa dnes venovať nebudem.

Čo ľudí priťahuje k takýmto knihám? A prečo sa píšu práve dnes? Dôvodov je veľa. V minulosti bolo zopár pravidiel, podľa ktorých sa mohlo písať. Nevyhovujúce diela boli zakazované a pálené. Vďaka slobode, ktorú máme dnes, si môžeme dovoliť vyjadrovať rôzne myšlienky. Či už sú spracované vo filmoch, knihách, alebo počítačových hrách. Doba pokročila a ľudí začala prirodzenosť a obyčajnosť nudiť. Začali hľadať niečo odlišné, čím by mohli na chvíľu uniknúť z reality.

Nájdeme veľmi veľa verzií o tom, ako vyzerajú upíry, vlkolaci, víly, anjeli, démoni, duchovia... Niektorý ich vykresľujú podľa starých legiend, mnohokrát aj tisíc rokov starých. Iný si ich upravujú tak, aby mali čo najviac ľudských vlastností. Prakticky všetko čo je teraz v knihách, pochádza z prastarých zdrojov. Koľko pravdy sa za legendami ukrýva? Čo spôsobilo ich vznik a rozširovanie? Zaujímalo by ma, či niekedy také tvory skutočne existovali. A ak existujú ešte stále, tak by som chcela vedieť, čo si myslia keď osebe čítajú v knihách (samozrejme ak čítať vedia).

Mnohokrát som sa pohrávala s myšlienkou, že autorovi vnukne nápad na príbeh samotná kreatúra. Navykladá samé lži, aby ostal jej pôvod, vzhľad a schopnosti v utajení. Ľudia dostanú príbeh a tvory ostanú v bezpečí. Takýchto predstáv mám veľmi veľa. Sú šialené? Možno. Je na nich niečo pravdy? To sa asi nikdy nedozviem...

Ak máš aj ty čo k tomu povedať, tak zanechaj komentár :)

Astesia

7 komentárov:

  1. Podobné "fantasy" knihy se psali už dříve. Takové gotické romány, v té době to byl brak - skoro jako dnešní ya literatura. Byly to předchůdci hororů, a i zde se vyskytovaly nadpřirozené bytosti.
    Prvním autorem těchto románů byl Horace Walpole, jeho nejznámější kniha je Zámek Otrantský.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ved prave že sa o to nikto poriadne nezaujimal, a dnes to čím dalej tak vyhladava viac ludí :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Co myslíš tím, že se o to nikdo nezajímal? Byl tu gotický román, ze kterého se vyvinul horor a jinéé žánry. Podobný styl měla i Arbesova romaneta. A pak se začla psát fantasy literatura. Na začátku 20. století tu máš třeba Princeznu z Marsu, která položila velmi slušný základ. Pak tu byl pan Tolkien, Lewis. A fantasy literatura se dál rozvíjela. Pak tu byla spíše ta vědecká fantastika (sci-fi): Lem, Asimov, ...
    Tohle je jen obdoba žánru a spousta autorů to začalo psát, protože se z toho stal oblíbený žánr - proto byla vydána hromada opravdu moc špatných knih.

    Určitě bych netvrdila, že by se o tohle nikdo před tím nezajímal. Jen se to díky pár dílům stalo masovou záležitostí. (Opět se budu opakovat - a proto ta literatura vypadá tak, jak vypadá.)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Priznávam, že v staršej literature niesom až taká zbehlá :) naražala som na to, že boom toho žánru je v tejto dobe ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ano, teďka se vydává více takových knih. Některé z nich však byly napsané ještě dávno před tím. Provinilé slasti od Hammiltonové jsou z roku 1993.
    Jinak mi přijde, že tohle začalo s Harrym Potterem, pak byl natočen film Pán prstenů, pak Letopisy Narnie a tak dál. A pak bylo Stmívání. Ačkoli tu knihu nemám ráda, kloubok dolů před paní Meyerovou. Napsala v té době něco JINAK než ostatní a napsala to tak, že to může číst každý (někdo si třeba stěžuje na Tolkienův složitý jazyk).
    Já mám v okolí lidi, co čtou fantasy odjakživa. Některým je i přes 40 let, takže mi to asi tak nepřijde. A sama ještě nemám načtené ty velké fantasy ságy, takže mám několik let co číst. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. U mňa to celé začalo Narniou :) príbehom som dodnes fascinovaná. Keď máš okolo seba takých ľudí je to veľmi super. Moje okolie sa skladá z "to nemyslíš vážne že čítaš" ľudí a mnohokrát to lezie krkom. Pri pojme fantasy vymenujú zopár RPG hier a tam to končí :D
    Pekným príkladom sú aj Upírske denníky. Príbeh vydaný dávnejšie (zatiaľsom ho nečítala), ale oprášený vďaka Twilight ošialu.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Narnii jsem tedy ještě nečetla. Docela se bojím toho "křesťanského vlivu", ale klasika je klasika.
    Vždycky jsem se kamarádila jen s lidmi, co četli. Tedy převážně, ale já jsem takový intelektuální snob. Ale musím říct, že jsem měla štěstí, že zrovna mé spolubydlící jsou také velké čtenářky (a i fantasy) a to jsem se nastěhovala já k nim.
    Nejsem si jistá, ale možná i série Pravá krev byla napsána dříve.

    OdpovedaťOdstrániť